Univerzitetsko klinički centar  

Ruski ljekari izvršili prvu operaciju u novim salama

  • 24.09.2018. 15:42

Stručnjaci iz oblasti onkologije iz Sankt Peterburga i Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske danas su izvršili prvu operaciju u savremeno opremljenim operacionim salama novoizgrađenog Sjevernog krila UKC-a.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić istakao je da je riječ o vrlo komplikovanoj operaciji uklanjanja tumora debelog crijeva sa metastazom na jetri. 

"Izvedena je uspješna laparaskopska operacija na pedesetogodišnjem pacijentu, koji je stabilan i osjeća se dobro. Značaj ove vrste operacije je u tome da umjesto reza od 15 do 20 centimetara, kakav imamo kod klasičnih operacija, sad imamo rez od centimetar ili dva i oporavak je neuporedivo brži i lakši", rekao je Đajić novinarima u Banjaluci. 

On je naveo da je ova operacija dokaz da UKC postaje regionalni lider u zdravstvu. 

Šef Odjeljenja za koloproktologiju u Onkološkom centru Sankt Peterburga Ikram Islailovič Alijev naglasio je da je operacija bila uspješna, te da pacijent diše samostalno. 

"Nadamo se nastavku saradnje sa kolegama iz Republike Srpske, želimo da se ova ustanova razvija i bićemo na raspolaganju UKC-u. Zadovoljni smo onim što smo zatekli ovdje. Kada je riječ o novoj opremi, UKC je napredniji od našeg centra u Sankt Peterburgu", rekao je Alijev. 

Zamjenik direktora za medicinska pitanja za hirurške grane medicine u Onkološkom centru u Sankt Peterburgu Vitalij Vikotorovič Jegorenkov naveo je da je UKC izgrađen po međunarodnim standardima, te da su u njemu zaposelni profesionalci koji znaju da rade. 

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić zahvalio je kolegama iz Ruske Federcije, što su izveli prvu operaciju u novim salama UKC-a i tako potvrdili dobru saradnju i prijateljstvo dva naroda. 

On je dodao da su predstavnici Komiteta za zdravstvo i Onkološkog centra Sankt Peterburga bili i na svečanosti povodom otvaranja novoizgrađenog Sjevernog krila i rekonstruisanog centralnog medicinskog bloka UKC-a. 

"Tom prilikom smo razgovarali sa predstavnicima farmaceutskih kompanija iz Ruske Federcije, koji će u narednom periodu da snabdijevaju naše građane svojim lijekovima i istovremeno biti poveznica između naših stručnjaka i ljekara iz Sankt Peterburga kada je riječ o odlasku na edukaciju", napomenuo je Bogdanić.