Zenica

Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica stupili u štrajk glađu

  • 10.09.2019. 18:38

Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica, koji su jutros odbili da izađu iz Stare jame i Stranjana, te iz jame "Sretno" u rudniku Breza stupili su u štrajk glađu nakon što u Sarajevu nije postignut dogovor sa predstavnicima Vlade Federacije BiH i Elektroprivrede BiH.

Nekoliko stotina članova Sindikata rudara iz sedam rudnika protestovalo je danas ispred zgrade federalne Vlade u Sarajevu, da bi se nakon propalih pregovora vratili u Zenicu, javili su federalni mediji.

U rudniku se nalazi oko 200 radnika.

Po završetku sastanka sa ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem i predstavnicima Elektroprivrede BiH, predsjednik Sindikata rudara Sinan Husić rekao je da nije postignuto rješenje koje su radnici očekivali.

Prema informacijama kojima on raspolaže, rudari koji su jutros odbili da napuste rudnik neće izaći iz jama.

Husić je ostao pri stavu da će 13. septembra biti realizovan štrajk u rudnicima Zenica i Breza.

Sindikat ima pet zahtjeva: deblokadu računa, pronalaženje krivca za postojeće stanje u rudnicima, reorganizaciju, poboljšanje uslova rada i cijene uglja.

Direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Јašarević rekao je da će se za rudnik Breza naći rješenje dok za Zenicu to nije slučaj.

  • 12:15 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Наша Српска (Р)

    Емисија: Наша Српска (Р)

  • 13:25 Енерго клуб (Р)

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина