Za manje od pola sata

Ronioci uspješno izvukli šest avio-bombi

  • 22.08.2019. 19:39

Za manje od pola sata ronioci su uspješno u čamce izvukli šest avio-bombi iz Sane u Novom Gradu. Decenijama su tavorile na dnu korita ispod Željezničkog mosta i predstavljale potencijalnu opasnost.

Zahvaljujući roniocima Republičke uprave civilne zaštite, Sektora za deminiranje i  Misije policije Češke, korito Sane je bezbjedno. 

"Ovdje kod Željezničkog mosta je završen posao svih šest avionskih bombi smo izavdili. One su prevezene do Petkovaca gdje će biti uništene", rekao je Martin Kučera,  šef Misije policije Češke Republike.

"Značajno je što je ova akcija uspješno završena iz prostog razloga zato što 75 godina prošlo do II svjetskog rata, a svakodnenov tuda su se kretali čamci ili kupači", kaže Bojan Lukač, zamjenik načelnika Novog Grada. 

U cijelu akciju bili su uključeni i pirotehničari iz Srbije, pripadnici Federalne uprave civilne zaštite i antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srpske. Novljani kažu da su navikli na zaostale bombe, ali drago im je da je sve prošlo u  najboljem redu i da će mirne duše moći plivati Sanom. 

Posao za deminere i ronioce u Novom Gradu još nije završen. 

Engleska avio-bomba teška 250 kilograma zaostala iz II svjetskog rata biće vađena u subotu. O svim detaljima ove akcije stanovništvo Novog Grada biće blagovremeno obavještno nakon sjednice Štaba za vanredne situacije. 

"Ta bomba je pronađena juče u popodnevnim časovima tako da nismo mogli praktično da napravimo aktivnost zajedno sa ovim bombama. Težine negdje oko 230 kg, sa otprilike 100 kilograma eksploziva. Posebne mjere bezbjednosti će se napraviti za tu avio-bombu, u skladu sa njenom razornom moći", kaže Dragan Kos, pomoćnik direktora RUCZ sektor deminiranje.

Već  deset dana ekipe ronilaca i deminera, su na terenu u Novom Gradu. Prethdono su pravili podovodno snimanje korita Sane kako bi utvrdili tačne lokacije bomba, pa i one ispod Gradskog mosta.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)