Moždani udar poprima obrise epidemije

Rok za trombolitičku terapiju četiri i po sata  

  • 29.10.2018. 20:00

Na prvu, za Ognjenu Šurlan nikada ne biste ni posumnjali da je preživjela i uspješno se oporavila od moždanog udara. Doživjela ga je na svoj 42. rođendan, uspješno se oporavila i vratila normalnom životu. 

"Ja nisam primjetila da sma imala moždani udar, na ulici sam imala moždani udar, na službenom putovanju. Oduzete  ruke, nisam mogla da govorim, ali sam sve vrijeme bila svjesna. Vratili smo se u Banjaluku i smještena sam na Paprikovac, na neurologiji. Počela sam da radim, imam porodicu o kojoj se normalno brinem, sve u redu," rekla je Šurlanova.

Ognjena je jedna od 4500 novooboljelih od moždanog udara u Republike Srpske koje je pogodio - GROM. To je akronim prema kome je najlakše zapamtiti simptome moždanog udara - oduzetost govora, ruke, obraza, minute u kojima pacijent dođe do bolnice, kako bi u roku od četiri i po sata primio trombolitičku terapiju. 

"Ako prekinemo pušiti, za četiri-pet puta smanjimo rizik od moždanog udara, hipertenzija ili visok pritisak, visoka masnoća u krvi. Jako značajan faktor rizika je i karotidna bolest, začepljenje krvnih sudova na vratu koje se lako otkriva ultrazvučnim pregledom. Sa primjenom jedinica za moždani udar i pravom terapijom smanjili smo smrtnost od moždanog udara za nekih 200 oboljelih u Republici Srpskoj," rekao je Siniša Miljković, načelnik Klinike za neurologiju UKC RS. 

U Republici Srpskoj ovo oboljenje poprima obrise epidemije, a najviše pogađa ljude srednje životne dobi, od 40 do 60 godina. Toj populaciji ljekari savjetuju da jednom godišnje naprave ultrazvučni pregled krvnih sudova vrata. 

"Što se tiče ultrazvuka to je najvažnija dijagnostička metoda kod pacijenata u skriningu za prvenciju infarkta mozga i uopšte moždanog udara. To je metoda koja je jedina portabilna," kaže Zoran Vujković, specijalista neurolog.

"Služba u UKC koja se bavi tretmanom moždanog udara je na jednom evropskom i svjetskom nivou, primjenjujemo i lijekove a i dijagnostičke metode koje se primjenjuju u najvećim i najsavremnijim centrima u svijetu," rekao je Vlado Džajić, direktor UKC RS. 

Jedna od šest osoba na svijetu doživjeće moždani udar. Oko 17 miliona ljudi doživi moždani udar svake godine, a oko 6,5 miliona ga ne preživi. Svake druge sekunde moždani udar pogodi jednu osobu, a svakih šest sekundi nekoga usmrti. Nakon moždanog udara približno trećina bolesnika umire, trećina ostanu invalidi, a trećina bolesnika se oporavi uz konvencionalnu terapiju.