UIO BiH

Rok za registraciju elektronskih usluga do kraja godine

  • 12.10.2018. 19:25

Prijave PDV-a kao i akcizne prijave Upravi za indirektno oporezivenje od Nove godine biće moguće samo elektronskim putem. Poreski i akcizni obveznici zbog tog razloga treba da podnesu zahtjev za registraciju za korišćenje elktronskih usluga. Rok je 31.decembar i nakon toga više neće postojati mogućnost dostavljanja akciznih i PDV prijava u pisanoj formi. 

Iz Uprave za indirektno oporezivanje  pozivaju da se sa registracijom požuri jer su ostala još tri mjeseca. 

“Ovdje je bitno naglasiti da se što prije podnese zahtjev za registraciju, kako bi se mogla izvršiti registracija, a sama PDV prijava i akcizna prijava ne mora se podnositi odmah nakon što se izvrši registracija,” rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Svi detalji o tome kako se registrovati su na e portalu Uprave. Nakon što se obveznik registruje pristupne podatke dobija na imejl adresu i spreman je za registraciju. 

“Zahtjev za prijavu podnosi se vrlo jednostavno, dakle nalazi se na našem e portalu, odštampa prijava za registraciju i ispune osnovni podaci, ta prijava se potpiše, stavi pečat i predaje nadležnom regionalnom centru," kaže Kovačević.

Iako bi elektronsko poslovanje trebalo da olakša posao privrednicima, još ih se ni polovina nije registrovala. Od 50 hiljada, zahtjev je predalo tek njih oko 12 i po hiljada. Poslodavci kažu da, po svemu sudeći, svi kao i obično čekaju posljednji trenutak, pa bi najviše registrovanih moglo da bude u decembru.

“Svi pokazatelji su da je to pozitivno, smanjuje šetnju poslodavaca i ubrzava sve procese, tako da je to jedan dobar potez UIO. Nadamo se da će uskoro i druge usluge koje nudi UIO biti digitalizovane,” kaže Saša Trivić, iz Udruženja poslodavaca republike Srpske. 

Posebnu pažnju obveznici moraju obratiti na podatke koje unose. Ukoliko imaju nove, a u sistemu Uprave su im stari podaci, prvo moraju podnijeti zahtjev za promjenu tih podataka, pa tek onda zahjev za registraciju. 

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм