Načelnik Službe za epidemilogiju

Rodić Vukmir: Vakcine protiv gripa i protiv korone mogu se primiti u bilo kom razmaku

  • Извор: АТВ
  • 20.10.2021. 20:54

Trenutno se na UKC-u Republike Srpske nalazi 197 pacijenata pozitivnih na virus korona. Svima njima je klinička slika srednja ili teška, 62 ih se nalazi na nekoj vrsti kiseoničke podrške a 25 ih je životno ugroženo.

Šta nam tek donosi zima i miješanje kovida-19 sa sezonskim gripom.

„Nekako ovaj četvrti talas smo mi očekivali zato što se us vijetu govorilo da delta soj postaje dominantan. Mi smo znali da će delta soj doći i do nas i nekako smo razmišljali da bi se to moglo desiti krajem ljeta, odnosno krajem avgusta i početkom septembra. Međutim, moram reći da smo u drugoj sedmici avgusta primjetili pojačan broj pacijenata koji se javlja u naše kovid ambulante i povećan broj hospitalizacija. Vidimo da taj delta soj malo duže traje“, rekla je Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC-a Republike Srpske.

Ona navodi da sad imaju dosta mladih pacijenata i dodaje da su to dramatične situacije kada izgubite čovjeka u mladim godinama. Kaže da bi to sve trebalo biti upozorenje za stanovništvo da se vakciniše.

Načelnik Službe za epidemilogiju Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Nina Rodić Vukmir rekla je da je vakcinacija trećom dozom počela vakcinisanjem prioritetnih grupa kao što je to bilo i na početku procesa vakcinacije.

"Već smo počeli pozive prema osoba koje su bile prve vakcinisane. Biće još nekih mehanizama kako ćemo doći do te populacije, na koji način će oni dolaziti u Institut, dok sve one osobe koje su vakcinisane u domovima zdravlja  će po istom principu primiti treću dozu tamo gdje su primili i prve dvije doze“, rekla je Rodić Vukimr za  ATV.

Dodala je da preporučuju da za treću dozu građani prime vakcinu onog proizvođača koju su primili i prve dvije doze, kako bi se imunitet razvio na isti način kako se razvijao i sa prethodne dvije doze. Ukoliko osoba bude htjela da se vakciniše sa nekom drugom vakcinom, savjetuje da to bude vakcina koja ima neki drugi mehanizam djelovanja i da u tom trenutku ta vakcina bude dostupna na vakcinalnom punktu.

„Osobe koje su primile rusku vakcinu kao treću buster dozu u stvari primaju prvu komponentu te vakcine, znači, onu koju su primili kao prvu dozu tu primaju kao treću“, rekla je Rodić Vukmir.

Govoreći o sudaru virusa korona i sezonske gripe, ona je rekla da tu nema ništa nepoznato, to su virusi iz grupe respiratornih infekcija koje se prenose na isti način. Postoje mjere kako se sprečavaju prenosi tih virusa, postoji vakcina za oba virusa.

„Ne znamo kako će izgledati sezona za gripu, ali imamo sve dostupne mjere koje možemo da djelujemo i da kontrolišemo širenje tog virusa, pogotovo što su na snazi mjere i nošenja maski, distance i svega ostalog. Primjenjujući te mjere i vakcinaciju protiv gripe učinićemo da ta sezona bude izuzetno blaga. Vakcine i protiv gripe i protiv korone mogu se primiti u bilo kom razmaku, to su mrtve vakcine i one se mogu primiti i isti dan, i u nekoliko dana razlika ili mjesec dana“, rekla je Rodić Vukmir.



Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић