Zavod "Dr Miroslav Zotović"

Robotska tehnologija će ubrzati motorički oporavak djece

17:01, 07.12.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Kvalitet života djece sa poremećajima kretanja znatno će poboljšati uključivanje robotske tehnologije u rehabilitaciju čime se postiže brži motorički oporavak, rekla je Snježana Novaković Bursać, pomoćnik direktora Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović".

"Pružamo usluge fizioterapije uz veoma obučen kadar. Međutim, robotski asistirana tehnologija omogućava nam daleko veći broj ponavljanja pokreta koje fizioterapeut ne može da izvede u realnom vremenu", navela je Bursaćeva. 

Ona je naglasila da je planirana kupovina dva sistema, za ruke i noge, koji koštaju oko milion KM, iako će konačna cijena biti poznata nakon postupka javne nabavke. 

Bursaćeva je istakla da je cilj nabavke uređaja za robotski asistiranu rehabilitaciju da omoguće najkvalitetniji tretman djeci sa ograničenim pokretima ruku i nogu uglavnom nastalim usljed oštećenja, oboljenja ili povrede centralnog nervnog sistema. 

"Bićemo u mogućnosti da u okviru usluge koju Fond zdravstvenog osiguranja trenutno finansira napravimo ogroman iskorak u kvalitetu rehabilitacije", rekla je Bursaćeva. 

Ona je dodala da će pružanjem najkvalitetnije moguće usluge iz ove oblasti biti dugoročno ojačan i zdravstveni sistem Republike Srpske, imajući u vidu da takvu tehnologiju trenutno u regionu ima samo Institut za rehabilitaciju u Ljubljani i jedna privatna zdravstvena ustanova u Hrvatskoj. 

"Godišnje u tretmanu imamo oko 150 djece, ali to ne znači da je to konačan broj takve djece u Republici Srpskoj. Vjerujemo da ćemo biti u mogućnosti da pružimo usluge i djeci iz drugog dijela BiH, Srbije i okruženja", rekla je Bursaćeva. 

Nabavka uređaja za robotski asistiranu rehabilitaciju trebalo bi da bude realizovana nakon humanitarne akcije "S ljubavlju hrabrim srcima", koja se realizuje pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović. 

U okviru akcije od juče je aktivan i "M:tel" humanitarni broj 1411 čijim pozivom građani mogu sve do 7. januara donirati jednu KM. 

Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija Republike Srpske otvorilo je račun posebnih namjena "S ljubavlju hrabrim srcima" broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke. 

U okviru humanitarne akcije 23. decembra sa početkom u 17.00 časova u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci biće održano donatorsko veče tokom kojeg će građani moći da razgovaraju sa nekom od poznatih ličnosti koje podržavaju akciju.