Derventa

Rijeka Ukrina dobila čudnu žutu boju

11:01, 02.07.2019.
Izvor: Kurir
Thumbnail
Rijeka Ukrina dobila je kod Dervente neobičnu oker boju, što je izazvalo zabrinutost među mještanima.

O Ukrini se potom raspravljalo i u lokalnoj skupštini.

Odbornik Sanja Dimitrić pitala je na sjednici da li se obavlja mikrobiološka analiza vode i dobila odgovor da takva kontrola postoji samo na bazenima i da je praktično nemoguće sprovoditi kontrolu riječnih voda.

Dimitrićeva je navela da su joj nekoliko dana kasnije iz Odeljenja za inspekcijske poslove javili da su uzorci vode uzeti i da će svi na vrijeme biti informisani kada rezultati stignu.

Ona ističe da moguća zagađenost rijeke nije problem samo za kupače, već i za sve stanovnike Dervente i okolnih mijesta.

Milorad Simić, načelnik Dervente, rekao je da se analizi vode ne rade u kontinuitetu, ali da se rade kada građani prijave da se nešto na rijeci mijenja, što je, prema njegovim riječima i sada urađeno.

Istakao je da su u Odeljenju za inspekcijske poslove nakon izlaska na teren rekli da situacija nije alarmantna i da je neobična boja posljedica ispiranja rudače u rudniku Stanari.

Igor Žunić, narodni poslanik (SNSD) rekao je da je odrastao na Ukrini, ali da je ovako mutnu boju nikad nije vidio.

“Još nemamo nijedan zvaničan nalaz ni dokaz zašto se ovo dešava. Ljudi pričaju da je ovo najverovatnije iz Stanara, jalovina koja se tamo taloži, da li poslije velikih kiša ili se namjerno ispusti u rijeku ne znam. Meni niko ne može da ubijedi da je to bezopasna stvar”, rekao je Žunić.