Ponovo oživljeno takmičenje u Foči

Ribolovci iz regiona love mladicu u Drini 

  • 08.12.2018. 20:04

Drinska kraljica, njeno veličanstvo mladica - najljepša i, nažalost, sve rjeđa vrsta plemenite ribe privukla je u Foču više od 30 majstrora udice iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Ribolovci su prečešljali gornji tok Drine, ali prvog dana "Huko huko kupa" mladica se dobro sakrila i nije se dala prevariti.

"Tu ribu zovu riba od hiljadu zabačaja i baš se treba potruditi upecati je. Nadamo se da će biti ulova danas i sutra," kaže Ognjen Borovčanin iz Pala. 

"Jako mi je drago da ovaj dio Drine dobija na važnosti. Nadam se da se i populacija mladice oporavila nakon onih poplava, pratili smo mi to iz daljine," rekao je Milan Marijandok iz Vinkovaca u Hrvatskoj.

Mada je ulov za sada izostao, ribolovci nisu nezadovoljni. Oduševljeni su ljepotom Drine u njenom početnom i najbistrijem dijelu toka. 

"Nešto fenomenalno, nisam očekivao da će biti ovako dobro. Gostoprimstvo ljudi i ta priroda, nema nigdje na ovim našim prostorima," kaže Elmir Hadžialić iz Prijepolja.

"Voda je prelijepa, a loviti kraljicu naših voda je san svakog ribara," kaže Mario Mihaljević iz Livna.

Takmičenje nazvano po latinskom imenu za mladicu, Huko huko kup, u Foči je organizovano nakon pauze od 12 godina. 

"Takmičenje je propaganda sportskog ribolova, vraćanja, svaki ulov se vraća u rijeku, biće nadam se. Pokušavamo što više održati i mrijest," rekao je Milan Rudinac, predsjednik Sportskog ribolovnog društva "Mladica Foča".
 
Lovi se na stazi dugoj 30 kilometara, od mjesta gdje ova rijeka nastaje, spajanjem Pive i Tare, pa do granice sa Federacijom BiH. Ribolovci još jednom pozivaju sve nadležne institucije da im pomognu u očuvanju rijeka i riječnog bogatstva. 

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.