Episkop bihaćko-petrovački Sergije

Republika Srpska je kuća naše slobode

  • 02.01.2019. 15:19

NJegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije poručio je da treba čuvati Republiku Srpsku jer je ona kuća slobode srpskog naroda.

"Idući u susret 9. januaru, Danu naše Republike, pogledajmo jedni u druge, zagrlimo se bratskom ljubavlju i sjetimo se više od 20.000 junaka, na čijoj je žrtvi Republika Srpska rasla i uzrasla. Čuvajmo je svojom odgovornošću, gradimo je znanjem, slaveći njen rođendan kao simbol našeg opstanka", izjavio je episkop Sergije. 

U izjavi objavljenoj na portalu Eparhije bihaćko-petrovačke, episkop Sergije je istakao da 9. januar treba proslaviti uzdignutog čela, mirno i dostojanstveno, složno i s radošću, onako kako bi to željeli oni čiji su grobovi utkani u srce Republike Srpske. 

"Nemojmo, kao što smo to često puta činili u prošlosti, obesmisliti sopstvenu žrtvu, dozvoljavajući da nas dijele oni koji nam nikada nisu željeli dobro", rekao je on. 

Episkop Sergije je podsjetio da su "Srbi u Bosni pod turskom okupacijom proveli 413 godina, a pod austrugarskom 40". 

"Od posljednjih hiljadu godina našeg trajanja na ovim prostorima, gotovo pet stotina godina smo bili ugnjetavani, obespravljeni, ubijani. Bili smo roblje, ljudi željni slobode, narod gladan dostojanstva. Zato niko o slobodi nije toliko pjevao kao Srbi. Zato smo se za nju i žrtvovali, da bismo je imali, da bismo je ostavili potomcima", navodi se u pisanoj izjavi episkopa. 

On je napomenuo da je za četiri godine Drugog svjetskog rata na hiljade Srba stradalo na ovim prostorima, samo zbog toga što su bili Srbi, pravoslavci. 

"Kada god u istoriji nismo imali svoju državu, mi smo stradali. Svuda su po ovoj zemlji grobnice naših predaka, koji nisu dočekali dan slobode. Zato su sa pozornice života otišli u vječnost, ne Božijom, već voljom svojih krvnika. Na raskrsnici istorije, kada se opet postavilo pitanje našeg nestanka ili opstanka, stvorili smo Republiku Srpsku, da je čuvamo i da nas čuva, da je gradimo i da nas gradi, da se njome ponosimo i da se ona ponosi nama", navodi episkop bihaćko-petrovački.

Od tada do danas, dodao je on, prošlo je 27 godina. 

"Rat je iza nas, ali sukobi su u nama ostali, ne da bismo postali bolji u bratskom nadmetanju, već da bismo se, kao nekad, iscrpljivali međusobnim sukobima, u interesu trećih", upozorio je episkop Sergije. 

Ističući da se istorija ponavlja, episkop bihaćko-petrovački upozorio je da Srbima, kao i uvijek, nedostaje jedinstvo, bratska ljubav i okupljenost oko zajedničkih ciljeva. 

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.