Postignut dogovor

Republika Srpska će i dalje da snabdijeva Brčko strujom po povoljnijim cijenama

  • 01.02.2019. 19:37

I ove godine, distrikt će struju dobijati iz Republike Srpske. Dogovoreno je da to bude po cijeni većoj za 0,15 feninga u odnosu na prošlogodšnju, ali i dalje po najpovoljnijoj u regionu. U javnom komunalnom preduzeću uvjeravaju da cijena koju građani plaćaju ostaje nepromijenjena.

"Konačno je dogovoreno da cijena za ovu godinu bude po kilovatu 9,65. Sadašnja je 9,50. I to je u odnosu na našu potrošnju negdje manje od 400 hiljada maraka. Ove godine za građane i privredu neće biti poskupljenja cijene električne energije, jer mi ćemo iz vlastitih rezervi ovih 400 hiljada sami obezbijediti", istakao je Mirsad Đapo, direktor JP Komunalno Brčko.

U pregovorima sa distriktom učestvovala je i Elektroprivreda BiH koja je nudila nešto veću cijenu električne energije, a koja je Brčacima bila neprihvatljiva. Vijest da poskupljena neće biti obradovala je građane distrikta. Kažu, teško da bi mogli plaćati veću cijenu električne energije, jer mnogi žive na granici siromaštva.  

"Hvala im".

"Dobro je što neće poskupiti. Ne bi bilo dobro da poskupi. Plate su male, penzije niske. Radi toga najviše".

"A, ne vjerujem im Boga mi, da budem iskrena, da neće", istakli su građanji.

Gradonačlenik se zahvalio predstavnicima Elektroprivrede Republike Srpske, ministru industrije i srpskom članu Predsjedništva što su omogućili da distrikt i ove godine struju dobija iz Srpske po povoljnoj cijeni. Poručuje da se taj problem, ipak, mora trajno riješiti. 

"Nakon potpsivanja ovog ugovora nama predstoji ozbiljan posao da iniciramo izmjene odgovarajućih zakonskih propisa, kako bi Brčko i zakonski postalo dio unutrašnjeg elektroenergetskog tržišta u BiH", istakao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta.

Gradonačelnik Milić je podsjetio da je Republika Srpska, u prethodnom periodu, Brčkom isporučivala električnu eneregiju po cijeni nižoj od tržišne. Na taj način je, kaže, distriktu donirala više od 30 miliona maraka.
 

Тагови: