Od predsjednika Dodika

Rektoru univerziteta Tjenđin plaketa Svetog Stefana FOTO

  • 17.07.2018. 17:08

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić i ministar nauke i tehnologije Alen Šeranić, u sklopu višednevne posjete Narodnoj Republici Kini, sastali su se sa rektorom Univerziteta tehnologije i obrazovanja iz Tjenđina prof. dr Liu Sin. 

Razgovarali su o saradnji sa banjalučkim Univerzitetom u oblasti unapređenja studijskih programa, razmjeni studenata i profesora i istraživačkih projekata. Tom prilikom rektoru je uručena plaketa Svetog Stefana, kao znak zahvalnosti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog doprinosa koji je dala za otvaranje Konfucijevog instituta u Banjaluci u januaru ove godine.

 „Otvaranje tog instituta je veoma važno za banjalučki Univerzitet i Republiku Srpsku, što je samo još jedan način unapređenja odnosa sa Kinom. Otvaranjem Konfucijevog instituta u Banjaluci studenti i profesori već sad mogu da besplatno pohađaju kurseve kineskog jezika, a najboljim polaznicima biće omogućene posjete Kini, gdje će imati priliku za usavršavanje.“, istakao je ministar Klokić.

U okviru ove posjete ministar Šeranić je sa predstavnicima Univerziteta u Tjenđinu razgovarao o razvoju naočnoistraživačke infrastrukture i mogućim bilateralnim istraživačkim projektima.    

Na sastanku sa rektorom koji je organizovan u saradnji sa Konfucijevim institutom u Banjaluci, pored ministara Klokića i Šeranića, priustvovali su savjetnik predsjednika Republike Srpske Nina Sajić i profesor sa banjalučkog Univerziteta Saša Petković. 

Delegacija iz Republike Srpske će, u sklopu višednevne posjete Kini, obići i Specijalnu ekonomsku zonu Tjenđina TEDA, a tu posjetu organizovala je Ambasada Kine u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Ministarstvom privrede Kine.