Brčko

Registrovan treći slučaj zaraze virusom korona

18:08, 29.03.2020.
Izvor: Srna
Žena čije je prebivalište u Špionici kod Srebrenica treći je slučaj virusa korona u Brčkom, izjavio je komandant Kriznog štaba distrikta Siniša Milić.

Milić je istakao da je žena smještena u posebno Odjeljenje bolnice.

On je naveo da je Policija distrikta identifikovala 27 lica koja su bila u kontaktu sa tom osobom, te da su im izdate mjere izolacije i da je u toku epidemiološka obrada svih kontakata.

Milić je podsjetio da je po hitnom postupku pokrenuta nabavka aparata za testiranje i da bi mogao biti dostupan za dan ili dva, nakon čega će vršiti pojačano testiranje.

"Kada je u pitanju nabavka zaštitne opreme iz Kine, samo čekamo dogovor o transportu sa posrednicima sa nivoa eniteta i BiH. Nadam se da ćemo veoma brzo dobiti tu robu", rekao je Milić na konferenciji za novinare.

Građanima, kojima ističe izolacija, Milić je poručio da i dalje ne izlaze iz kuće, jer postoji mogućnost produžetka roka sa 14 na 21 ili 28 dana.

Privrednike je upozorio da, ukoliko budu otpuštali radnike, neće moći da računaju na pomoć Vlade distrikta.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade distrikta Akif Pezerović rekao je da se, prema posljednjim informacijama, u izolaciji nalaze 1.042 lica, da su do sada na virus testirana 42 osobe od kojih su tri nalaza bila pozitivna, 24 negativna, a za 15 se čekaju rezultati.

Pezereović je najavio da će biti angažovani epidemiolog i specijalista infektolog iz Tuzle koji će biti na raspolaganju brčanskom zdravstvu u borbi protiv virusa korona.