Vlada Republike Srpske

Reformom sektora do boljeg poslovnog ambijenta

  • 03.07.2018. 09:24

Vlada Republike Srpske i poslovna zajednica aktivno rade na smjernicama za razvoj privrede Srpske, što je dogovoreno u memorandumu koji su dvije strane potpisale krajem prošle godine, pišu "Nezavisne novine".

U nacrtu smjernica za razvoj privrede Republike Srpske, koji je u posjedu tog lista, identifikovani su ciljevi, ograničenja i mjere za šest sektora, čijom bi realizacijom došlo do boljeg poslovnog ambijenta, većih plata i boljeg životnog standarda.

Riječ je o sektorima poljoprivrede i prehrambene industrije, drvoprerađivačke industrije, sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija /IKT/, turizmu, metalskoj i elektro-industriji, kao i sektoru tekstila, kože i obuće.

Zajedničke mjere za njih sve su smanjenje oporezivanja rada, podsticaji za nova radna mjesta putem projekata Svjetske banke, reforma zavoda za zapošljavanje, reforma obrazovanja, poreske olakšice, podsticaji za reinvestiranje, reforma inspekcije i promocija dobrih primjera u medijima.

Za oblast poljoprivrede se predlaže uvođenje informacionog sistema za identifikaciju parcela i sistema za identifikaciju životinja, te uvođenje podsticaja po grlu i hektaru usvajanjem novog zakona o podsticajima.

Podsticaje bi, prema nacrtu smjernica, trebalo dati i prerađivačima kada kupuju domaću sirovinu, a paralelno s tim srediti stanje u veterinarskoj službi, te uvesti destimulativnu poresku politiku za zemlju koja se ne obrađuje.

Kada je riječ o IKT sektoru, predlaže se pokretanje državnih IT projekata koje bi realizovale isključivo domaće kompanije, a koje bi taj proizvod kasnije mogle prodati i u inostranstvu, a jedna od mjera je i osnivanje novog ministarstva koje bi bilo zaduženo samo za ovu oblast.

Što se tiče turizma, u nacrtu smjernica za razvoj privrede navodi se da izuzetan prirodni potencijal treba staviti u funkciju turističke ponude i uskladiti ga s modernim zahtjevima svjetskog tržišta.

U dokumentu se dodaje da turistička ponuda nije uvezana, da se ne prate svjetski trendovi i da nema ni dovoljno kontrole inspekcijskih organa.

"Iznos boravišne takse nije adekvatno upotrijebljen u dosta lokalnih zajednica. Iznosi koji se dodjeljuju lokalnim zajednicama često nisu upotrijebljeni s vidljivim efektima", ističe se u dokumentu.

U metalskoj i elektro industriji, prema smjernicama za razvoj privrede Republike Srpske, treba postepeno i sistemski pristupiti analizi i ukidanju parafiskalnih nameta i unapređenju školskog sistema.

"Nezavisne novine" prenose da bi, prema tom dokumentu, u sektoru tekstila, kože i obuće radnicima trebalo podići plate, ali i opremiti škole radi izvođenja kvalitetne razredne nastave, a privrednicima omogućiti prioritet u javnim nabavkama.

Pojedini problemi identifikovani smjernicama za razvoj privrede Republike Srpske, već se rješavaju, i to u oblasti drvoprerađivačke industrije.

Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske rekao je da je na nedavnom sastanku kojem je, uz ministre, direktore i upravu preduzeća "Šume Republike Srpske", prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, sa drvoprerađivačima dogovoreno da se s najznačajnijim prerađivačima potpisuju dugogodišnji ugovori o isporuci sirovina, a da resorno ministarstvo kontroliše "Šume Srpske" u realizaciji ugovora.

"Tražili smo hitne mjere za sređivanje stanja u ovoj oblasti, a prijedlozi su usvojeni uz minimalne izmjene. Većina prijedloga je bila obuhvaćena u smjernicama za razvoj Republike Srpske", istakao je Trivić.

Govoreći o nacrtu smjernica za razvoj privrede Republike Srpske, on je naveo da je riječ o radnoj verziji podložnoj promjenama, u čiju će izradu u budućnosti, osim Vlade i poslodavaca, biti uključeni i predstavnici akademske zajednice.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.