Zadovoljni prinosom

Ratari žanju pšenicu, ne znaju otkupnu cijenu 

  • 05.07.2019. 19:23

Savo Radivojac iz Trošelja kod Gradiške pod pšenicom ima zasijanih 70 hekatara. Žetva na njegovim njivama uveliko traje. Zadovoljan je i prinosom, kaže od 500 do 700 tona po hektaru. Otkupnu cijenu pšenice  ni on ni njegove kolege još ne znaju. Pšenicu će, za početak, skladištiti na svom imanju. Priča, ako cijena bude niska - pšenicu će pojesti njegove svinje i bikovi. 

"Ako bi bar bila da mogu za kilogram pšenice uzeti kilogram ječma onda bi to meni bila prava cijena. Nema tu zarade ni na 35 feninga, ali ako bude bilo malo podstiacaja od dražve, malo tamo-vamo, na 35 feninga možda bi se uklopili, pa da nešto bude," kaže Radivojac. 

Ministarstvo poljoprivrede u maju je isplatilo tri miliona i 300 hiljada maraka premije za rod iz 2018.godine. Ratari su mogli računati i na 200 maraka po hektaru zasijane pšenice i regresirano gorivo od 60 feninga po hektaru obradivog zemljišta. U Ministarstvu očekuju da će otkupna cijena biti poznata do kraja žetve. 

"Mi očekujemo da će otkupna cijena pšenice biti od 30 feninga pa naviše. Mi znamo da je sadašnje stanje na berzama  da je cijena stare pšenice veća i da se ona kreće i do 40 feninga, odnosno 400 maraka po toni," rekao je Miroslav Bojić, pomoćnik ministra poljoprivrede. 

Dok je žetva u toku, u ministarstvu važu da li će poljoprivrednici dobiti pet feninga KM po kilogramu proizvedene pšenice. To je bila praksa prethodnih godina. 

"Radimo analize i mi ćemo naravno izaći u javnost nakon donesenih analiza i odluka. Uglavnom budžet je ministarstva 71 milion maraka, na nivou prošlogodišnjeg budžeta. Mi analiziramo svakodnevno situaciju, u kontaktu smo sa proizvođačima, sa predstavnicima, sa udruženjima, i donosimo mjere koje su u svakom slučaju okrenute prema njima," kaže Bojić.

U Republici Srpskoj pšenica je u jesenjoj sjetvi posijana na 45.150 ha, očekuje se prinos od 200.000 tona pšenice, čija vrijednost bi mogla da bude oko 61.300.000 maraka. 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)