Bruka kod Teslića

Rastuška pećina - zapušteno arheološko nalazište

  • 01.06.2019. 19:58

Rastuška pećina kod Teslića, spomenik prirode, vrlo važno arheološko nalazište i veliki turistički potencijal je sve ovo ali samo na papiru. U stvarnosti, mjesto je zapušteno do neprepoznatljivosti. Ko, kroz travu i žbunje, uspije i da se probije do ulaza u pećinu, dočekaće ga katanci i krava. A sve zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa.

"Naravno, slučaj je završio na sudu, a u međuvremenu pećinom više ne može upravljati Turistička organizacija, kao ni održavati," kaže Vanja Pajkanović, šef Odsjeka za odnose sa javnošću i građanska pitanja, Teslić.

Oni koji žive u blizini kažu da su ranije, sami, održavali prilaz pećini. Organizovali su volonterske akcije i sve je, nekako, i funkcionisalo. Ekolozi tvrde da se, u sve, umiješala lokalna politika zbog čega je danas sve ovako kako jeste. 

"Našle se neke barabe iz Mjesnog odbora iz SDS-a, došli i presjekli naš katanac, i nisu nama više dali pristupa," rekao je Blagoje Radić, predsjednik Ekološko-turističkog udruženja ''Eko park Rastuša'', Teslić. 

Sve je izazvalo revolt među mještanima, pale su i tužbe i sada je sve na sudu. Dok se situacija tamo ne riješi, pristup pećini niko nema. 

"Žalosno i tužno, da danas u 21. vijeku dovedemo se u ovakvu situaciju, da ono što nam je Bog dao čovjek može da zloupotrijebi i dovedemo se u ovakvu situaciju," kaže Saša Dakić, predsjednik Savjeta MZ Rastuša.. 

U lokalnoj Turističkoj organizaciji kažu da su pomoć tražili i od nadležnih ministarstava. 

"Koji su istakli da će uraditi sve da se to pitanje pomakne sa mrtve tačke, na radost samih mještana opštine Rastuša, svih stanovnika Teslića i posjetilaca pećine. Pećina je proglašena spomenikom prirode, ali i dalje nad njom upravu ima Opština Teslić," kaže Suzana Lipovčić, v.d. direktora Turističke organizacije opštine Teslić.

Zbog svega je najavljen i mirni protest kod pećine. Ekolozi očekuju nekoliko stotina ljudi koji će upozoriti da ovakva situacija nikome ne odgovara. Rastuška pećina, na oko 17 kilometara od Teslića, nekada je mamila turiste ali i istraživače sa Kembridža, koji su pećinu ispitivali dva puta. Jedno je od najvažnijih arheoloških nalazišta u Srpskoj. Po svojim karakteristikama jedna je od rijetkih u Evropi.
 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.