Inspektorat RS

Raste potreba za hranom koja ispunjava propisane zahjteve kvaliteta

  • 16.10.2018. 10:57

Iz Inspektorata Republike Srpske ukazuju da je svima u Srpskoj zajednički interes da svakodnevno konzumiraju kvalitetne i bezbjedne proizvode, zbog čega je osnovni cilj inspekcijskog nadzora da prometovana hrana bude zdravstveno ispravna i bezbjedna za ljudsku upotrebu.

"Ona mora biti u skladu sa parametrima definisanim  brojnim propisima u oblasti hrane. Preventivnim kontrolama inspektori svakodnevno sprečavaju nastanak propusta, čime štite kolektivna prava i zdravlje potrošača", saopšteno je iz Inspektorata povodom obilježavanja 16. oktobra - Svjetskog dana hrane. 

Iz ove institucije ističu da je prehrambena industrija jedna od najvećih i najvažnijih na svijetu, te da sa povećavanjem populacije raste i potreba za hranom koja ispunjava propisane zahtjeve kvaliteta. 

"Za konačan proizvod je od ključnog značaja poštivanje dobre proizvođačke prakse u svakom segmentu, od uzgoja sirovina, prerade, skladištenja, transporta, do pripreme gotovog proizvoda. S tim ciljem, svakodnevnim radom kontrolnih organa, nastojimo unaprijediti sistem kontrole `od njive, do trpeze`, odnosno od samog proizvođača do krajnjeg potrošača", naveli su iz Inspektorata. 

Poljoprivredna, veterinarska i inspekcija za hranu Srpske, navode iz Inspektorata, godišnje izvrše hiljade kontrola i uzorkuju isto toliko različitih proizvoda i sirovina za laboratorijske analize. 

"Proizvođači su dužni dokumentovati i označavati svaki korak proizvodnje od ulaza sirovine do izlaza i distribucije gotovog proizvoda. Inspekcija sprovodi kontrolu navedenih postupaka u okviru redovnog nadzora, te u slučajevima utvrđenih neusaglašenosti, tragom sljedivosti utvrđuje uzrok i nalaže njegovo otklanjanje", ističu iz Inspektorata. 

Iz ove institucije dodaju da je procenat nepravilnosti, koje se utvrde, u skladu sa stanjem u zemljama okruženja. 

Utvrđivanje zdravstveno neispravne hrane je u praksi mnogo rjeđe od utvrđivanja raznih propusta, koji za posljedicu mogu imati neispravnu hranu, a riječ je o neredovnom obavljanju sanitarnih pregleda lica koja rukuju sa hranom, neadekvatnoj higijeni prostora i opreme, neredovnom ispitivanju sirovina i gotovih proizvoda i slično. 

Тагови: