Deficitarna zanimanja će dobiti stipendije

Raspisan konkurs za upis učenika u srednje škole u Srpskoj

  • 29.05.2020. 19:32

Konkurs za upis učenika u srednje škole Republike Srpske je raspisan. Prvi upisni rok traje od 15. do 26. juna, a drugi od 6. do 17. jula. 

Učenici će imati na raspolaganju 13 struka u 106 zanimanja, a očekuje se upis 9.800 srednjoškolaca. Oni koji budu upisali neko od deficitarnih zanimanja imaće posebnu stimulaciju, dobijaće 100 maraka svaki mjesec, kaže ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić. 

Mi smo sa Privrednom komorom RS, Unijom udruženja poslodavaca, Zanatskom-preduzetničkom komorom usaglašavali šta je to što je potreba tržišta rada u RS. Došli smo do podataka da je to u oblastima tekstilne, metalne, drvoprerađivačke i mašinske industrije", kaže Trivićeva.

Finansijska stimulacija za srednjoškolce realizovana je na inicijativu predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića. Deficitarna zanimanja nisu ista u svim opštinama i gradovima, pa je spisak onih čijim se upisom ostvaruje pravo na 100 maraka mjesečno dostupan na portalu Vlade Republike Srpske. Moramo voditi ciljane politike upisa u srednje škole, jer ne želimo stvarati kadrove koji se po završetku školovanja ne mogu zaposliti, poručuje Trivićeva. 

Mi smo već obavili razgovore sa privrednim subjektima poslovne zajednice u RS, oni su spremni, jer je to i njihova potreba da bi oni mogli razvijaju privredu, da omoguće zapošljavanje đaka po završetku srednjih škola. 

Još od prošle godine oko 100 privrednih društava u Republici Srpskoj obezbjeđuju plaćene učeničke prakse. U pripremi je i izmjena Zakona o srednjem vaspitanju i obrazovanju u kojem je definisano da do 25 odsto praktične nastave mora da se obavlja kod poslodavca.
 

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.