Došlo do eskalacije problema

Rajčević: Pašalić najodgovorniji za stanje na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu

  • 15.03.2019. 16:36

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević istakao je da je razočaran stanjem akademske svijesti i radom menadžmenta Univerziteta Istočno Sarajevo, navodeći da je rektor tog univerziteta Stevo Pašalić najodgovorniji za novonastalo stanje u toj visokoobrazovnoj instituciji.

Rajčević je rekao da Pašalić nije spriječio određene negativne procese na Univerzitetu, zbog čega je došlo do eskalacije problema koji se u toj ustanovi odvijaju duži niz godina. 

"Preuzimanjem funkcije upoznat sam da se na Univerzitetu dešavaju negativne stvari i nadao sam se da će doći do dogovora unutar univerziteta, jer prema zakonu ovo ministarstvo nije nadležno da se miješa u interne stvari Univerziteta", rekao je Rajčević novinarima u Banjaluci. 

On je naglasio da je motiv okupljanja grupe studenata u prostorijama Rektorata Univerziteta bila borba za partikularne interese Univerziteta, a ne borba za ostvarivanje studentskih prava. 

"Mislim da je neko grubo iskoristio interese studenata. Nedopustivo je da neko sebi da za pravo da umaršira u prostorije Rektorata i da na praktičan način onemogući njegov rad i uz to bude bahat i to iskoristi pod izgovorom borbe za studentska prava", naveo je Rajčević. 

Rajčević je istakao da ni resorno ministarstvo, a ni Vlada Srpske neće dopustiti nikome da blokira rad javnih univerziteta, čiji je rad primarni interes Srpske i dodao da niko ni na koji način neće moći da ucjenjuje Republiku Srpsku. 

"Imamo interes da se rad univerziteta odvija nesmetano, da studenti imaju svoje obaveze, da se bave redovnim aktivnostima i posvete nastavi, a da akademsko osoblje bude u službi tih studenata i da nastoje unaprijediti nastavni i naučni proces. Umjesto toga, svjedoci smo gole borbe za određene interese. To je nedopustivo", istakao je Rajčević. 

On je naveo i da, prema nalazu prosvjetne inspekcije Srpske, predstavnici studenata koji su juče ušli u prostorije Rektorata nisu legalni. 

Rajčević je pozvao menadžment Univerziteta u Istočnom Sarajevu da, bez odgađanja, organizuje vanredne studentske izbore radi kreiranja novog saziva Studentskog parlamenta u Istočnom Sarajevu, kako bi se dobili legalni predstavnici studenata i u isto vrijeme otkočio rad Senata. 

On je dodao i da resorno ministarstvo preporučuje da se preispitaju sve odluke koje je donio sadašnji saziv Senata Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u kojem su i nelegalni predstavnici studenata, "s tim što postoji pravna mogućnost konvalidacije /naknadno osnaženje/ određenih odluka i između ostalog i odluke o izboru novog rektora". 

Rajčević je rekao i da Ministarstvo na čijem je čelu neće upasti u zamku opredjeljivanja za bilo koje ime ili prezime za rektora ili pretendenta za rektora, navodeći da niti mu je to u mandatu, niti želi bavljenje internim stvarima Univerziteta, niti po zakonu može uticati na to. 

On je dodao da je sadašnja situacija na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu možda i najbolji pokazatelj kakva rješenja treba imati u novom zakonu o visokom obrazovanju koji Ministarstvo u trećem kvartalu planira da uputi u parlamentarnu proceduru. 

Grupa studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koje predvodi rukovodstvo Studentskog parlamenta, zatražilo je juče da rektor Stevo Pašalić u roku od 24 časa napusti tu funkciju, što on odbija da učini.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок