Rajčević: Naredne godine zgrada Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta na Palama

  • 01.03.2021. 15:55

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da se nada da će naredne godine biti izgrađena zgrada Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta na Palama, što će doprinijeti lokalnoj zajednici, Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, te cijeloj regiji.

Rajčević je izrazio nadu da će u ovoj godini biti riješene dozvole za izgradnju objekta, nakon čega bi se, po zaključenju finansijskog aranžmana od oko 4,6 miliona KM, koliko je potrebno za izgradnju i opremanje ovog fakulteta, krenulo sa radovima.

"Vlada Republike Srpske će, u okviru rješavanja infrastrukturnih potreba Univerziteta u Istočnom Sarajevu, da se posveti ovom pitanju u ovoj godini, tako da očekujem da ćemo već naredne godine imati izgrađen objekat Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta", rekao je Rajčević novinarima, nakon sastanka sa dekanom ovog fakulteta Borislavom Cicovićem.

On je podsjetio da su prošle godine, prilikom posjete Rektoratu Univerziteta, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i on upoznati o infrastrukturnim potrebama ovog univerziteta.

"Radi se o tri projekta, izgradnji zgrade Rektorata i Muzičke akademije, odnosno njihovog trajnog rješavanja smještaja. Drugi projekat se odnosi na studentski dom u Lukavici, koji trenutno teče, a treći na trajno rješavanje smještaja Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta", naveo je Rajčević.

Prema njegovim riječima, Cicović ga je, u okviru jedne prezentaciju, upoznao o cijelom projektu izgradnje zgrade Fakulteta.

"Dekan je predvidio dosta sadržaja u okviru Fakulteta - od poluolimpijskog bazena, koji neće biti samo za potrebe ovog fakulteta, već svih građana Pala, do teretane i mnogih drugih infrastrukturnih sadržaja", naveo je Rajčević.

On je naglasio da takvim pristupom Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta može da bude pokretač razvoja, ne samo u akademskom smislu.

"Sigurno je da će sa tim novim sadržajem, u kombinaciji sa Olimpijskim centrom `Jahorina`, doprinijeti boljoj vidljivosti samih Pala i cijele regije", naglasio je Rajčević.

Cicović je zahvalio Rajčeviću za posjetu i obilazak lokacije gdje bi trebalo da bude smješten objekat, te pojasnio da dio koji će se raditi, neće biti predviđen samo za studente fakulteta, već i za komercijalnu upotrebu.

"Mi smo se bazirali i na sportsku rekreaciju i sportske sadržaje, kao ekonomski dio. Ovaj projekat je samoodrživ", rekao je Cicović.

Prema njegovim riječima, zgrada Fakulteta imaće oko 2.000 metara kvadratnih, jedan dio će biti u dvorani "Peki", a u dograđenom dijelu će biti bazen, sadržaji dijagnostičkog centra korektivne gimnastike, manje sale, teretana.

Cicović je podsjetio da je trenutno ovaj fakultet smješten na više lokacija - u zgradi Ekonomskog i Pravnog fakulteta na Palama, dok se za praktičnu nastavu koristi dvorana "Peki", te bazen na Jahorini.

On je naveo da Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta na Palama trenutno pohađa 400 studenata, na pet studijskih programa u okviru tri studijska ciklusa.

Današnjem sastanku prisustvovali su i gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić, načelnik opštine Pale Boško Jugović, predsjednik Skupštine opštine Pale Damjan Škipina, te predstavnici Unije studenata Republike Srpske i Univerziteta Istočno Sarajevo.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.