U Istočnom Sarajevu

Rajčević najavio izgradnju studentskog doma

  • 16.10.2019. 19:56

Reforma visokog obrazovanja i izgradnja studentskog doma u Istočnom Sarajevu bili su danas u fokusu sastanka  ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske Srđana Rajčevića sa predstavnicima Univerziteta Istočno Sarajevo, Studentskog centra i opštine Istočno Novo Sarajevo.

"Ja sam više puta govorio da će se da će se koncept čitave reforme zasnivati na tri principa, to internacionalizacija, modernizacija i racionalizacija visokog obrazovanja. To je nešto na čemu ćemo mi insistirati", kaže Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske.

"Zaista se radi o izvanrednom zakonu, najbolji zakon od kada sam ja u visokom obrazovanju. Ovaj je zakon najsveobuhvatniji", rekao Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Među prioritetima je i izgradnja novog studentskog doma u Istočnom Sarajevu, pa bi novi objekat, koji će moći primiti 360 studenata, prema planu, trebao biti završen do kraja iduće godine.

"Sad smo detaljnije razgovarali s ministrom i tenderska dokumentacija skupa sa ministarstvom je pri kraju, pa to moglo u skorije vrijeme da se riješi", kaže Aleksandra Bjelica, direktor Studentskog centra u Istočnom Sarajevu.

"Današnja posjeta je otklonila mnogo dilema i dovela nas do toga da ćemo nastaviti zajednički da radimo na jačanju UIS i njegovom pozicioniranju ovdje na univerzitetu", rekao je Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

Pomoć Vlade Republike Srpske dobiće i opština Trnovo, gdje je danas boravila Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske. Kroz projekte koji su već pokrenuti u ovoj opštini će početi rješavnje naslijđenih poreblema.

"Posebno o čemu smo razgovarali je ideja, s obzirom na to da smo imali dosta promjena u zakonskim regulativama, koje se odnose i na matičare i na matične urede, mi smo se dogovorili da svim nerazvijenim opštinama u RS obezbijedimo novčana sredstva za nabavku opreme za matične urede u mjesnim kancelarijama", kaže Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

U Istočnom Sarajevu boravio je danas i ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović gdje je nosioce  pravosudnih funkcija sa područja Sarajevsko-romanijske regije informisao o pripremi zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

A bilo je i riječi o platama i drugim naknadama zaposlenih, kao i nastojanjima Vlade Republike Srpske da bude poboljšan materijali položaj zaposlenih u pravosuđu.