Iznio plan

Rajčević: Konačno uspostaviti univerzitetski grad

  • Извор: СРНА
  • 07.11.2021. 13:41

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević iznio je plan da se konačno uspostavi univerzitetski grad u Banjaluci čime bi se dobila podloga za osnivanje naučno-tehnološkog parka, prvog te vrste u Srpskoj i BiH.

Rajčević je rekao da kapitalne investicije koje Vlada Srpske ulaže u Univerzitet u Banjalici imaju za cilj da Banjaluka dodatno modernizuje svoj univerzitet i prilagodi ga evropskim i svjetskim akademskim tokovima.

"Imamo plan da ovdje kreiramo i konačno uspostavimo univerzitetski grad, sa željom da sve organizacione jedinice Univerziteta u Banjaluci budu smještene na lokaciji sadašnjeg kampusa", rekao je Rajčević novinarima prije početka svečane akademije povodom Dana Univerziteta u Banjaluci.

On je naveo da bi se time dobila podloga za posebnu nadogradnju - osnivanje naučno-tehnološkog parka, prvog takve vrste u Republici Srpskoj i BiH.

"Izgradnjom i kreiranjem naučno-tehnološkog parka Banjaluka i Republika Srpska će sigurno dobiti novi akademski i privredni zamah, potpuno prilagođen modernim privrednim tokovima", istakao je Rajčević.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da ovaj univerzitet uz podršku Vlade Republike Srpske i resornih ministarstava kreće u kapitalne investicije u univerzitetskom gradu u Banjaluci, te im je za to zahvalio.

Govoreći o radu Univerziteta u Banjaluci, Gajanin je rekao da on napreduje u svim oblastima i pored teških okolnosti koje su izazvane pandemijom korona virusa.

"Kada pogledamo nastavni proces i pored teškoća koje smo imali, uspijeli smo prošlu akademsku godinu okončati bez ikakvih problema, kombinujući klasične i onlajn vidove nastavnog procesa", istakao je Gajanin.

On je rekao da je pravilnom upisnom politikom ove godine upisano više studenata u odnosu na proteklu godinu, te podsjetio da akademski građani Univerziteta u Banjaluci publikuju u međunaronim časopisima, a broj publikacija se svake godine povećava.

"Kvalitet časopisa u kojima naši nastavnici i saradnici objavljuju svoja istraživanja koja provode na Univerzitetu se publikuju u sve boljim međunarodnim naučnim časopisima", istakao je Gajanin.

Gajanin je uručio povelju Univerziteta ministru Rajčeviću, te ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Borisu Pašaliću, ministru finansija Srpske Zori Vidović.

Student generacije Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci sa prosjekom ocjena 10,0 Bojan Derajić rekao je da nagrada koju je dobio za njega predstavlja jedan vid priznanja za dosadašnji rad i trud, te jedan vid motivacije da nastavi da se dalje usavršava i napreduje.

Univerzitet u Banjaluci danas je vodeća visokoškolska obrazovna institucija u Republici Srpskoj i drugi po veličini univerzitet u BiH, a u svom sastavu ima 16 fakulteta, jednu akademiju i jedan institut.

Univerzitet u Banjaluci osnovan je 7. novembra 1975. godine, a prilikom osnivanja u njegovom sastavu je bilo pet fakulteta - Elektrotehnički, Tehnološki, Mašinski, Pravni i Ekonomski i tri više škole.


Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.