U novom ruhu zo 80 radnih dana

Radovi na sanaciji mosta u Zvorniku počinju 12. avgusta

  • 30.07.2019. 19:36

Sanacija mosta kralja Aleksandra prvog Karađorđevića u Zvorniku počinju 12. avgusta. Sve će da košta milion i 672 hiljade KM. Dio sredstava donirala je Vlada Srbije.

"Očekujemo da će to biti urađeno za tri mjeseca. Ne treba više od 80 radnih dana, ako naravno vrijeme posluži i ako bude sve kako treba, što mi i očekujemo", istakao je Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika.

"Ovo je nešto divno što se dešava i jednom Zvorniku i drugom Zvorniku, jer smo mi uvijek se ponašali, nas dvojica, ali i ovi prije nas, kao da je ovo jedan grad i smatramo uvijek da će to biti uvijek jedan grad, bez obzira što Drina malo razdvaja, ali Drina i spaja, evo most će nas spojiti, sigurno sad u novom ruhu", naglasio je Zoran Jevtić, predsjednik opštine Mali Zvornik.

Tokom većeg dijela trajanja rekonstrukcije, most će biti zatvoren za pješake. U završnoj fazi, moći će se preko mosta a sitniji radovi će i tada da traju. 

"Sam ugovor obuhvata antikorozivnu zaštitu mosta, kompletno farbanje mosta, zamjenu kompletne kolovozne konstrukcije mosta, znači kompletna konstrukcija se mijenja, postavljamo nove armirano betonske ploče, asfaltira se most, i ovim ugovorom obuhvaćena je odvodnja oborinskih voda i elektro radovi, tj. rasvjeta mosta", rekao je Miroslav Lazarević, direktor firme "Enikon gradnja" d.o.o.

Građani jedva čekaju rekonstrukciju. Kažu da je most neoiphodan i jako važan, ali da je zreo za obnovu jer je u jako lošem stanju. 

"Mislim da će dosta značiti iz razloga što je sadašnja konstrukcija koju imamo u izuzetno lošem stanju, a svakodnevno se odvija saobraćaj između dvije zemlje, tako da mislim da će dosta doprinijeti tome".

"Ovo je dobro, baš je pravo što se renovira, i treba. Prije se išlo i autima, svačim, sada samo idemo pješke, ima dosta rupa, moramo da gledamo gdje ćemo da stanemo", istakli su građani.

Most sada služi kao granični prelaz samo za pješake sa prebivalištem u Zvorniku i malom Zvorniku. Nakon sanacije preko njega će moći da prelaze i oni koji ne žive u ove dvije lokalne zajednice.