Doboj

Radost Bajrama u porodici Čvorić

  • 04.06.2019. 19:28

Sabah u 20 do 5,  a nakon sat vremena Bajram namaz za muške članove porodice Čvorić iz dobojskog naselja Orašje, označio je početak Ramazanskog bajrama. 

Ševal i osmogodišnji sin Ajdin poranili su u obližnju džamiju. To je najveća radosta za najmlađu mušku glavu Čvorića.

"Najviše se radujem kad idem sa svojim ocem u džamiju da klanjam. Bilo je lijepo“, kaže Ajdin Čvorić. 

Po povratku su sa ženskim ukućanima razmijenili čestitke i okupili se na doručku. Ispoštovali su i običaj da obiđu mezarja. 

"Jer nam je to uz ove bajramske dane posebno dirljivo jer nam tad najviše fale, bude se i uspomene, a ujedno i sa najmlađim njih obavezno vodimo da svakako znaju ko su bili naši djedovi, roditelji“, kaže Ševal Čvorić.

Mjesec ramazana bračni par Čvorić proveo je jačajući vjeru. Post im daje posebnu snagu.

"To je velika blagodat za nas, čovjek se pročisti, u punom smislu i fizičkom i duhovnom, ojača i da se spremimo za narednu godinu“, kaže Selvira Čvorić. 

Spremala se i trpeza. Slana jela dan ranije, slastice i dva tri prije praznika. Domaćica otkriva da su bajramski, agdali kolači, ljepši što duže stoje. 

"Danas je to neka baklava klasićna, onda baklava sa plazmom koju djeca malo više vole i čokoladom i baklava, jedan vid humrmašice, koja se zove turski lokum, nešto što je blaža varijanta ali je sve u duhu Bajrama i starine“, kaže Selvira Čvorić. 

Ramazanski bajram slavi se tri dana. Vrijeme je kada se odlazi u goste i primaju gosti. Nekada se, pričaju Čvorići, radovlao slatkišim u džamiji. Danas ih ima u izobilju, ali se radost za Bajram banke zadržala. Mladi ih dobijaju kao čestitku od starijih. S osmjehom su ih brojali i Ajdin, Neira i Amna.

Тагови: