Deficitarna zanimanja

Radnički univerzitet uvodi nove smjerove

  • 19.05.2019. 19:24

Radnički univerzitet u Banjaluci uhvatio se u koštac sa deficitarnim zanimanjima. Novom reorganizacijom uvedeni su traženiji smjerovi, kvalitetniji način obuke i više praktične nastave. Obučavanje u oblasti drvne, metalske i tekstilne industrije, obućarskog i IT sektora, novine su Radničkog univerziteta. 

"Postoji velika zainteresovanost da ljudi iz oblast IT vrše prekvalifikaciju kod nas i da svu praktičnu nastavu pohađaju u određenom preduzeću i da nakon završene edukacije svi polaznici, koji se pokažu kao potencijali dobri radnici, postoji mogućnst da ostanu i da rade u tom preduzeću," kaže Bosiljka Radić, direktor Radničkog univerziteta Banjaluka. 

Smanjuje se broj nezaposlenih, a oni koji ostaju na birou ne odgovaraju zahtjevima privrede. To se može prevazići kroz redovno školovanje, ali je to vrlo spor postupak, zbog toga se i pojavila potreba za prekvalifikacije i dokvalifikacije, kaže gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. 

"Mi idemo u transformaciju Radničkog univerziteta koji bi bio jedan od subjekata u sistemu koji će omogućiti, sa još nekim drugim, poput Inovacionog centra Banjaluke, pojedinih firmi koje se bave IT-om, pa i privatnog sektora, da omoguće prekvalifikacije i dokvalifikacije, jer, s jedne strane imaćemo višak uglavnom administrativnih zanimanja, a s druge strane imaćemo ozbiljan deficit pojedinih praktičnih, tehničkih ili zanatskih, zanimanja," rekao je Radojičić. 

Konkurs za upis nove generacije polazinika je raspisan i traje do kraja maja. Na narednoj Skupštini grada Banjaluka raspravljaće se i o izmjeni imena Radničkog univerziteta.