Obezbjeđena sredstva

Radnici Željeznica RS dočekali naplatu potraživanja

  • 22.11.2018. 19:50

Radnici Željeznica dočekali su naplatu zaostalih potraživanja. Do početka iduće sedmice, većina njih može da očekuje isplatu i to od prve tranše kredita Svjetske banke koja iznosi 26,5 miliona evra. Čekanje, kažu, nije bilo uzalud, riješili su najveći problem. 

"Zato što su to dugovanja koja su nastala u proteklom periodu i gdje, normalno, zato što su u nas male plate, u regionu su najmanje što se tiče željezničara. I to je trenutno bio veliki problem, a normalno sad slijedi kolektivni i reorganizacija preduzeća," kaže Đoko Lazić, potpredsjednik Sindikata željezničara.

Do kraja sedmice pare bi trebalo da dobije oko dvije hiljade radnika. Njih oko 300 novac će dobiti početkom iduće sedmice, a svi do 20. decembra. Sredstva  po osnovu reprograma u utorak su otišla na račun Poreske uprave. Od danas će na istu adresu i dug koji nije reprogramiran i radnička potraživanja. 

"Vršiće se na način da prvo budu isplaćeni zaposeni radnici prema kojima su dugovanja najniža, kako bi se već u prvom koraku obuhvatio što veći broj radnika i ispunili uslovi koje je postavila Svjetska banka," kaže Nada Savić Stevanović iz službe za inforimisanje ŽRS. 

I broj radnika, što je takođe dio plana rekonstrukcije, je manji. U ovo vrijeme prošle godine bilo ih 3009, a danas 2545. Rasterećenje od obaveza čeka novu upravu, ali posao im neće biti lak.

"Nama su lokomotive 50 godina stare, mi nismo obnavljali na vrijeme sistem i dobro bi bilo da dođu ozbiljni ljudi koji mogu sagledati sistem, a ne samo da vide direktorsko mjesto i da ga privlači," rekao je Ratko Đuričić, predsjednik Nadzornog odbora ŽRS.

Već sutra Nadzorni odbor treba da imenuje izvršne direktore i vršioca dužnosti generalnog direkotra Željeznica. Onih sa mandatom na četiri godine, kažu, nema prije formiranja Vlade.