Gacko

Radnici preduzeća „Komus“ i „Vodovod“ štrajkom se bore za ono što su zaradili

  • 04.12.2018. 19:29

Radnici gatačkih preduzeća „Komus“ i „Vodovod“ štrajkom se bore za ono što su zaradili. Zbog neisplaćenih plata komunalci su juče stupili u generalni štrajk, a jutros su im se pridružili i zaposleni u Vodovodu.

Među njima i Pero Mrkajić koji svojim radom hrani šestočlanu porodicu. Trenutno je na mukama jer platu nije primio četiri mjeseca.

"Teško, skroz teško! Kraj s krajem ne mogu ja sastaviti, moram se ja zadužiti svaki mjesec, radim kod privatnika svašta nešto da izdržim porodicu", kaže Mrkajić, radnik Vodovoda Gacko.

Dogorjelo je do nokata, kažu radnici koji su se jutros okupili pred zgradom gatačke opštine. Problem je kažu što se u ova preduzeća zapošljavalo preko svake mjere. 

"Mali je budžet za komunalno preduzeće, ušli smo u budžetu 330.000 maraka, to je da podijelimo pet plata", kaže Milan Šupić, predsjednik štrajkačkog odbora "Komus" Gacko. 

"Došli smo u takvo stanje da više postaje pitanje egzistencije, četiri mjeseca nemamo primanja, topli obrok nekoliko godina o regresu i da ne pričamo to je bilo nekad 2006. tada smo zadnji put regres primili", rekao je Boško Bejat, radnik Vodovoda Gacko.

Sve će se to riješiti, kaže načelnik Gacka. Milan Radmilović komunalcima je obećao isplatu dvije plate samo da prekinu štrajk. Što se tiče Vodovoda, tu je problem niska cijena vode i neredovno plaćanje, tvrdi Radmilović

"U decembru mjesecu ćemo napraviti projekte konsolidacije koji će podrazumijevati sve osim što ćemo ipak izbjeći tu najdrastičniju mjeru da smanjimo broj radnika", kaže Radmilović.

Nezadovoljni radnici sve nade su polagali u opštinski parlament koji je danas zasjedao, no uzaludno. Skupštinska većina okupljena oko SDS-a nije podržala prijedlog SNSD-a da se na dnevni red stave tačke o gorućim problemima Gacka. Zato je opozicija odmah na početku napustila sjednicu.

"Problem je ovdje što se guraju problemi pod tepih decenijama što je sve kulminiralo i što je gatački vodovod u predstečajnom stanju", kaže Siniša Šuković, odbornik SNDS-a Gacko. 

"Lokalna skupština odnosno vladajuća većina nije pokazala nimalo afiniteta prema tim ljudima iz Vodovoda i Komusa nisu htjeli ni da saslušaju predstavnike sindikata ti preduzeća", rekao je Vasilije Lažetić, odbornik SNDS-a Gacko.

"Mi smo juče imali sastanak sa tim radnicima i sat i po vremena bio je i načelnik i zamjenik i svi smo pričali sa njima i u toku ovoga mjeseca obećavamo da ćemo riještiti te probleme", kaže Miroslav Vuković, odbornik SDS-a Gacko.

Kada i kako će se riješti ovi problemi niko ne zna. Radnici kažu da neće odustati. Sličnih problema imaju i ostala preduzeća i ustanove čiji je osnivač opština Gacko.

Dok radnici štrajkom traže zarađeno, a odbornici vode političke ratove ispaštaju Gačani. Kontentejneri u ovoj opštini su puni, a iz Vodovoda kažu da će zavrnuti slavine ukoliko se nastavi ovakvo stanje.

Тагови: