Sindikat mostarskog giganta

Radnici "Aluminija" na godišnjem, potom otkazi

14:37, 10.07.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Radnici mostarskog giganta "Aluminija" trenutno su na plaćenom godišnjem odmoru i biće im isplaćena još jedna plata, a nakon toga biće pokrenut stečajni postupak i uručeni otkazi, rečeno je u sindikatu radnika ovog preduzeća.

Uprava mostarskog giganta "Aluminija" održala je danas, nakon gašenja preduzeća, sastanak sa radnicima. 

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika "Aluminija" Romeo Biokšić rekao je da je "jedna loša politika, koja se vodi na ovim prostorima, pokazala svoje lice". 

"Idemo na biro, a šta i kako dalje, ne znamo. Kompanija je ugašena. Nadali smo se da će vlasti preduzeti neke korake i da ovo neće dozvoliti. Nažalost, do toga nije došlo", rekao je Biokšić. 

Nakon sastanka, radnici su se uputili prema zgradi HDZ-a u Mostaru, ali im je tamo rečeno da nema nikoga. 

Biokšić je novinarima prenio da je dobio informaciju da će ih predstavnici ove stranke primiti sutra u 11.00 časova. 

Uprava "Aluminija" se još nije oglasila. 

"Aluminiju" je tačno u ponoć ugašena električna energija, što za ovo preduzeće znači propast. 

Odlukom, koju je nešto prije ponoći potpisao direktor kompanije Dražen Pandža, nalaže se početak procedure gašenja proizvodnje u "Aluminiju". 

U Mostaru vlada muk i nevjerica jer nikome nije jasno zašto je vlast dopustila da se ugasi fabrika koja je bila najveći izvoznik aluminijuma i na ulici ostavi 900 radnika. 

Ukupni dug ove kompanije iznosi oko 400 miliona KM, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju. 

"Aluminij" zapošljava 900 radnika, a za ovu kompaniju direktno je vezan i veliki broj firmi koje sarađuju s njima, među kojima je Luka Ploče. 

Hrvatska Vlada je suvlasnik 12 odsto preduzeća, a najveći akcionar je Vlada Federacije BiH sa udjelom od 44 procenta, dok su mali akcionari radnici, takođe, suvlasnici 44 odsto udjela.