Miroslav Drljača

Radioaktivni otpad smetnja normalnom životu

  • 26.11.2018. 21:30

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je danas da odluka Hrvatske o odlaganju i skladištenju radioaktivnog otpada u kasarni Čerkezovac na lokaciji Trgovska gora u Dvoru predstavlja smetnju za normalni život stanovnika ove opštine.

On je novinarima izjavio da je kasarna "Čerkezovac" od Dvora udaljena šest kilometara, a od samog centra Novog Grada manje od tri kilometra vazdušnom linijom. 

"Smatramo da postoje mehanizmi da odluka bude promijenjena, jer se i u hrvatskim dokumentima pominje druga lokacija Majdan, koja je udaljenija i više odgovara. Kasarna `Čerkezovac` je odabrana, jer je tu već postojeći objekat i neće biti ulaganja. To je neprihvatljivo, jer taj objekat nije projektovan za radioaktivni otpad već za hranu i vojnu opremu", rekao je Drljača. 

On je naveo da će opština Novi Grad uskoro uputiti dopis Vladi Republike Srpske, predsjedniku Srpske, nadležnom republičkom ministarstvu, Savezu opština i gradova, Savjetu ministara BiH i Predsjedništvu BiH. 

"Pismo će sadržati sve argumente i ukazati na proizvoljno tumačenje činjenica u hrvatskim studijama. Institucije nisu shvatile ozbiljno ovaj problem, a činjenica je da odabrana lokacija ne predstavlja problem za Hrvatsku već za BiH. Treba objediniti sve podatke, naći odredbe uredbi i propisa koji će podržati naše stavove da je ova lokacija neprihvatljiva", rekao je Drljača. 

On je naveo da Hrvatska nije odustala od namjere da lokacija za odlagalište i skladište radioaktivnog otpada bude na Trgovskoj gori, iako je u toku postupak da donji tok rijeke Une bude zaštićen. 

"Tu je i parametar blizine granice, u njihovim dokumentima je navedeno da lokacija ispunjava uslove budući da je gustina naseljenosti u radijusu od 20 kilometara manja od 20 stanovnika po kilometru kvadratnom, što nije istina jer je gradski dio naše opštine u radijusu od pet kilometara, a tu živi 11.500 stanovnika", istakao je Drljača. 

On smatra da ovaj projekat podržavaju snažni lobiji koji protežiraju nuklearne programe i skupu opremu koja ih prati, a pri tom zanemaruju ljudske sudbine i lokalne interese. 

"Hrvatska u svojim dokumentima iz oblasti energetike ističe opredjeljenje za nuklearnu energiju što znači da kad jednom bude uspostavljeno skladište nuklearnog otpada nema sumnje da će Trgovska gora postati potencijalna lokacija i za nuklearnu centralu", istakao je Drljača. 

Načelnik opštine Novi Grad je dodao da oni mogu da preuzmu kompletan radioaktivni otpad iz elektrane Krško i da se boji da planiraju da to bude odlagalište za širi evropski prostor. 

Vlada Hrvatske je 9. novembra donijela Nacionalni program sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva. 

Odluka je stupila na snagu danom donošenja, a Nacionalnim programom sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorišćenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva od 2019. do 2023. godine planirano je dobijanje građevinske dozvole i određivanje putne, odnosno željezničke rute za transport otpada. 

U periodu 2023-2025. godine planirano je fizičko preuzimanje, transport, prihvatanje i skladištenje polovine generisanog pogonskog radioaktivnog otpada na lokaciju "Čerkezovac". 

U periodu 2025-2043. godine planirano je preuzimanje, transport, prihvatanje i skladištenje polovine pogonskog radioaktivnog otpada koji će nastati u vrijeme produženog rada pogona elektrane "Krško". 

U periodu 2043-2060. godine planira se prihvatanje i skladištenje polovine dekomisijskog radioaktivnog otpada, a od 2060. do 2065. premještanje otpada iz dugoročnog skladišta u odlagalište i zatim razgradnja dugoročnog skladišta i zatvarnje odlagališta čija je lokacija Trgovska gora. 

Osim toga, dokument predviđa da se analizira i varijanta da Hrvatska preuzme ukupnu količinu otpada iz Nuklearne elektrane "Krško".
 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)