Fond zdravstvenog osiguranja

Radi se na uvrštavanju "utrogestana" na listu lijekova

  • 29.03.2019. 16:55

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske apeluje na zastupnike lijeka "utrogestan" da im dostave prijedlog za stavljanje tog lijeka na listu Fonda.

"Pozivamo zastupnike ovog lijeka da nam se obrate, budući da, iako smo već nekoliko puta to sugerisali, do sada prijedlog za stavljanje ovog lijeka na listu nije stigao na adresu Fonda", saopšteno je iz Fonda. 

Iz Fonda se navodi da su počeli rad na farmakoekonomskim analizama i procjenama svojih finansijskih mogućnosti kako bi stvorili pretpostavke za stavljanje lijeka "utrogestan" na listu, svjesni činjenice da veliki broj trudnica koristi ovaj lijek što od njih iziskuje troškove. 

U saopštenju se ističe da je Fond u proteklom periodu stabilizovao svoje poslovanje, a kontrolom i upravljanjem troškovima, omogućeno da uštede usmjeri na povećanje prava iz zdravstvenog osiguranja, posebno kada je riječ o reproduktivnom zdravlju osiguranika. 

Iz Fonda ističu da pružaju podršku pronatalitetnoj politici, te napominju da se od prošle godine finansira i treći pokušaj vantjelesne oplodnje. 

Trudnicama i porodiljama, kako se navodi, Fond u potpunosti finansira zdravstvenu zaštitu i ovjerava im se zdravstvena knjižica, bez obzira na uplaćeni doprinos. 

"Fond zdravstvenog osiguranja snosi sve troškove pregleda i savjetovanja u svrhu planiranja porodice, te preglede, dijagnostiku i liječenja za vrijeme trudnoće, porođaja i za vrijeme materinstva", dodaje se u saopštenju. 

"Utrogestan" se koristi kod rizične trudnoće za sprečavanje prijevremenog porođaja, odnosno kod svih smetnji koje se pojave, a trudnice u Srbiji taj lijek dobijaju besplatno.