Radovan Višković

Radi pomirenja u BiH otkriti istinu o stradanju Srba na području Birča

  • 05.01.2019. 14:35

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da Srpska, radi pomirenja u BiH, traži istinu o tome ko je pobio Srbe na području regije Birač tokom proteklog rata.

Komentarišući morbidne "čestitke" koju su institucijama Srpske uputila bošnjačka udruženja povodom 9. januara - Dana Republike, Višković je upitao ko je pobio Srbe na području Bratunca, Srebrenice, Milića i drugih opština. 

"Da li su morbidnije fotografije koju oni šalju ili to što su došli ovdje na Božić u januaru 1993. i pobili nedužne ljude", upitao je Višković. 

On je upitao gdje su to istina i pravda ako je na prostoru regije Birač, odnosno na području Bratunca, Srebrenice, Milića i drugih opština od ukupno 3.500 žrtava njih 80 odsto stradalo za devet mjeseci, od maja 1992. do januara 1993. godine. 

"Mi nijedan zločin ne opravdavamo ni s jedne ni s druge strane, ali neko mora odgovarati i za srpska stradanja. To je za nas poruka na kojoj ćemo insistirati dok god postojimo - i mi i naša djeca i naše porodice", rekao je Višković novinarima u Kravici kod Bratunca. 

Na adrese institucija Republike Srpske, povodom Dana Republike 9. januara, stigle su "čestitke" morbidnog sadržaja, na kojima su fotografija gomile ljudskih kostiju i leševa i natpis: "Ako obilježite Dan Republike Srpske ne zaboravite - ovo su njeni temelji". 

Među potpisanim pošiljaocima "čestitke" su, uglavnom, udruženja proistekla iz rata, među kojima je koalicija "1. mart", ali i udruženja koja se zvanično deklarišu za toleranciju, mir, istinu i pravdu. Među njima su Forum građana Tuzle i Fondacija istine, pravde i pomirenja iz Tuzle. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић