Ugrožen rad bolnice

Psihijatrija na Sokocu duguje za vodu 700 hiljada KM

  • 02.08.2018. 11:19

Psihijatrijska bolnica na Sokocu traži od Skupštine grada Istočnog Sarajeva da pomogne ovoj zdravstvenoj ustanovi u rješavanju problema sa dugovima za vodu, koji dovode u pitanje poslovanje bolnice.

"Dug za vodu je star više od 25 godina i na osnovu pravosnažnih i izvršnih sudskih presuda, koje su stare duže od dvije godine, iznosi više od 700 hiljada KM, zbog čega nam konstantno prijeti blokada računa, što ozbiljno ugrožava ovu ustanovu", navodi se u informaciji o radu bolnice u prošloj godini dostavljenoj Skupštini grada. 

U informaciji se dodaje da je zbog navedenog duga bolnički račun u avgustu 2016. godine bio blokiran i da je tada sa njega skinuto 300 hiljada KM. 

Bolnički račun ponovo je blokiran 3. jula ove godine po osnovu pravosnažne i izvršne sudske presude za utrošak vode. 

"Račun je blokiran na iznos od 235.849 KM, a kada se obračunaju kamate iznos će biti viši od 400 hiljada KM, što ovu ustanovu parališe i dovodi u pitanje njen opstanak", upozorava se u navedenoj informaciji i dodaje da se od Skupštine grada Istočnog Sarajeva pomoć očekuje pomoć s obzirom da je bolnica smještena na Sokocu, jednoj od gradskih opština. 

Dugovi za utrošak vode prema sokolačkom preduzeću "Vrelo Bioštica" u stečaju ocijenjeni su kao nerealno veliki, posebno imajući u vidu da je Psihijatrijska bolnica svrstana kao potrošač među privredna društva. 

Navodeći da su dug i pravosnažne sudske presude naslijeđeni, aktuelni menadžment Psihijatrijske bolnice "Sokolac" tvrdi da bi bez ovog opterećenja bolnica pozitivno poslovala i da bi bili sanirani svi dugovi prema dobavljačima, te za doprinose. 

Menadžment bolnice trenutno je u pregovorima sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske da se koriguje cijena bolničkog dana za hroničnu psihijatriju koja se nije mijenjala duže od 15 godina. 

Na dan 30. juna ove godine u Specijalnoj bolnici za psihijatriju "Sokolac", čiji smještajni kapacitet iznosi 200 ležaja, bio je zaposlen 101 radnik. 

Javna zdravstvena ustanova Specijalna bolnica za psihijatriju Sokolac počela je sa radom 1956. godine kao ustanova za zbrinjavanje hroinično duševno oboljelih lica, a danas djeluje kao zdravstvena ustanova sekundarnog nivoa i bavi se liječenjem, rehabilitacijom i resocijalizacijom pacijenata sa akutnom i hroničnom patologijom. 

Skupština grada Istočnog Sarajeva usvojila je ove sedmice informaciju o radu Psihijatrijske bolnice "Sokolac".

Тагови:
  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм