Izgradnja već traje

Prvi socijalni stanovi u Srpskoj useljivi od početka iduće godine

  • 06.10.2018. 19:53

Nacrt zakona o socijalnom stanovanju već je prošao Vladu, a do kraja godine će o njemu raspravljati i narodni poslanici.

Kad se raspiše prvi javni poziv, na prijavu će imati pravo i mladi bračni parovi, oni koji imaju neko od zanimanja koje nedostaje na tržištu, stariji od 65 godina o kojima nema ko da se brine, borci, porodice poginulih boraca i drugi. Ali da bi se prijavili, moraju da ispunjavaju i određene uslove.

"Pravo na dodjelu stambene jedinice imaju fizička lica koja kumulativno ispunjavaju opšte uslove: Da su državljani RS i BiH, imaju prijavu prebivališta u jeidnici lokalne samouprave u kojoj ostvaruju pravo na stambenu jedinicu, i to najmanje šest mjeseci u trenutku raspisivanja oglasa, da nemaju u vlasništvu drugu nepokretnost, da nemaju u vlasništvu stambenu jedinicu odgovarajuće veličine s obzirom na broj članova domaćinstva, da trenutni uslovi stanovanja nisu adekvatni, da prihodi po članu domaćinstva ne prelaze izbnos od 25 od sto prosječne netoplate".

Izborili smo se da samostalno odlučujemo kako ćemo i gdje graditi stanove, jer da se pitao Savjet ministara odlučivalo bi se na nivou BiH, kažu iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS. Jedan dio stanova davaće se besplatno, dok će se drugi plaćati. Lokalne vlasti će odlučivati o vremenskom periodu zakupa i cijeni koja ne bi trebalo da bude veća od jednu marku po kvadratu.

"Biće sada jedan od velikih zadataka jedna velika obaveza. A to je da inmplementiramo taj zakon. Ne zato što on nije dobar nego zato što su svi oni ljudi korisnici tih ranjivih kategorija oni su naučili na neke druge povlastice. Ovdje moramo podvući da se pravi ugovor o korišćenju gdje će biti i zakupnina i vrijednost zakupnine i gdje će se plaćati i voda i struja itd", istakao je Radovan Grajić, pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica RS.

Stanovi se grade u 15 opština u Republici Srpskoj, a njihovi vlasnici biće lokalne zajednice. U Banjalučkom naselju Kuljani već je pri kraju izgradnja 50 stanova. 

"Tako da će lica u statusu socijalne potrebe moći dobiti stambene jedinice na korišćenje i istovremeno imati subvencionisanu, dali stoprocentrno ili nešto manje stanarinu. Odnosno korišćenje stanova i plaćanje komunalija. Broj korisnika potencijalnih je znatno veći. To je tek početak projekta pošto grad ima i usvojenu strategiju socijalnog stanovanja", istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Zakon o socijalnom stanovanju prvi je takav zakon u Republici Srpskoj. Oko 400 stanova biće izgrađeno od donatorskih sredstava, a preko 600 gradi Vlada RS putem kredita. 


 

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина