Velika policijska vježba u Foči

Uspješno savladana pobuna zatvorenika i oslobođeni taoci

  • 17.10.2019. 19:35

Desant na Foču sa vode, iz vazduha i kopna, tako bi se, u najkraćem, mogla opisati združena vježba ministarstava pravde i unutrašnjih poslova. Specijalno obučene jedinice dva ministarstva, uz podršku lokalnih službi, hvatale su bjegunce i oslobađale taoce prvo na Akva parku Ušću, a zatim unutar KPZ-a Foča, gdje je simulirana pobuna zatvorenika.

"Vidjeli ste da su uspješno odradili ovu združenu pokaznu vježbu, gdje je došla do izražaja njihova obučenost", kaže Pero Dunjić, pomoćnik ministra pravde. 

"Zavodom je uvijek teško upravaljati, ali što se tiče koordinacije rada sa službama, posebno sa MUP-om, ono je uvijek prisutna, svakoga dana u svakom momentu, to je za ovakve ustanove, ovakvog bezbjednosnog rizika neophodno", rekao je Siniša Golijanin, direktor KPZ Foča.

U združenom dejstvu helikopteri, gliseri, transportna vozila „despot“, specijalci na alpinističkim užadima i psi za hvatanje bjegunaca. Vježba je pokazala da bezbjednosne službe SRpske, uz uvježbanost i usklađenost posjeduju i savremenu opremu. 

"Smatram lično, kada sam sve ovo vidio, da su naše snage dovoljno obučene i opremljene da se mogu suprotstvaiti svim bezbjednosnim izazovima i da mogu rješavati sve krizne situacije na području Republike Srpske", kaže Darko Ćulum, direktor policije RS.

Nosilac vježbe bio je Centar za obuku MUP-a Srpske, a uz Specijalnu antiterorističku jedinicu, žandarmeriju, Policijsku upravu Foča i pregovarački tim tog ministarstva, učestvovala je i interventna jedinica Sudske policije, zatvorske službe iz Foče i Banjaluke, kao i Helikopterski servis, vatrogasci i hitna pomoć.