Prekršajni postupci

Prve kazne zbog izbjegavanja vakcinacije u RS

  • 09.06.2018. 19:32

Uprkos upozorenjima Zdravstvene inspekcije RS i proglašenja epidemije morbila u Banjaluci, pojedini roditelji i dalje odbijaju da vakcinišu djecu. I tako je u mnogim opštinama i gradovima.

Nadležni sudovi u Srpskoj dobili su, za sada, 13 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja a u dva slučaja je određena kazna. 

"U oba slučaja roditelji su kažnjeni novčanom kaznom od 100 konvertibilnih maraka a koja je ujedno i zakonom najniža propisana kazna. Zakon je propisao kaznu od sto do hiljadu KM za roditelja ili staratelja koji odbije da obezbijedi vakcinaciju djece", kaže Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS.

Odavno se vodi polemika, i to najviše na društvenim mrežama, da li treba vakcinisati djecu ili ne. Mnogi se pozivaju na strane zemlje i opciju izbora dok drugi poručuju da se sa vakcinacijom, i kolektivnim imunitetom, ne smije tek tako igrati. Iako je, u regionu, bilo i zabilježenih smrtnih slučajeva djece, ali i odraslih, zbog komplikacija uzrokovanih moribilama, mišljenja su i dalje podijeljena.  

"Ja sam svoju djecu vakcinisala. Iz mog iskustva, pojavilo se baš u vrtiću, pojavile su se morbile i morali smo djecu svu izvući iz vrtića i čekati da prođe to".

"Imao sam priliku da razgovaram sa jednom djevojkom koja je rođena u Beogradu i porodila se oba puta u kadi, dovela je babicu. Nije htjela da ide u bolnicu zato što se prima ta prva vakcina".

"Ja mislim da je svakako neophodno da se ipak sasluša savjet ljekara i da je to nešto što je preventivno da ne bi kasnije živjeli u strahu", govore anketirani građani.

Od ukupnog broja oboljelih od morbila u Republici Srpskoj, u 13 slučajeva se radi o djeci uzrasta jedne do četiri godine. Nisu zaobišli ni odrasle.

"U Institut za javno zdravstvo RS od posljednjeg ažuriranja dostavljena je jedna prijava oboljelog od morbila. Radi se o odrasloj osobi iz Šipova sa lakšom kliničkom slikom. Od ukupnog broja oboljelih do sada je hospitalizovano 40 osoba. Na Klinici za infektivne bolesti trenutno je jedna hospitalizovana osoba od morbila. Od ukupno 65 oboljelih od morbila u RS, 56 nije vakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano za svoju dob ili su nepoznatog vakcionalnog statusa", poručuju iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Nadležne institucije apeluju na građane i roditelje, da informacije traže od svojih doktora. Ističu da su preventivne mjere od izuzetne važnosti ali i da raspravi o vakcinama nije mjesto na društvenim mrežama.