Novi Grad 

Protesti zbog odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

  • 14.03.2019. 19:23

Novljani više ne mogu da čekaju nadležne sa nivoa zajedničkih institucija da urade nešto konkretno po pitanju odlaganja radioaktivnog otpada u susjednom Dvoru, u Hrvatskoj. Dvadeset devetog marta izlaze na proteste. Sve će da organizuju ekolozi.  

"Idemo u proteste, mirne, građanske proteste jer, očigledno, lijepa riječ građana nije dovoljna. Nije dovoljno to što svi znamo da je radioaktivni otpad štetan koliko je štetan, što znamo da Trgovska gora nije lokacija za takvo nešto. Pozvaćemo sve nivoe vlasti da odlučno daju svoju riječ, jer medijskli istupi nisu dovoljni. Treba nam nešto crno na bijelo," rekao je Mario Crnković, ''Green team'' Novi Grad. 

Lokalne, i vlasti Republike Srpske, godinama upozoravaju na štetne posljedice odlaganja radioaktivnog smeća samo dva kilometra od centra Novog Grada i skoro na samoj obali Une. Konkretni potezi iz Sarajeva prema Zagrebu su izostali.

Sporna lokacija, Trgovska Gora, može da se vidi iz Novog Grada. Udaljena je samo 850 metara vazdušne linije. Zato i ne čudi da je posljednja odluka hrvatskih vlasti o prenamjeni kasarne Čerkezovac u odlagalište radioaktivnog otpada, alarmirala Novljane. 

Održana je i vanredna sjednica opštinskog Foruma za bezbjednost. Između ostalog, od nadležnih u zajedničkim institucijama zahtjevaju da hitno preduzmu aktivnosti na zaštiti građana u slivu Une. Od vlasti Republike Srpske očekuju formiranje ekspertskog tima koji bi imao jasne zadatke. 

"Očekujemo da će doći ili do arbitraže ili rješavanja ovog pitanja putem sudskih institucija," rekao je Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

"Forum traži da se građani opštine Novi Grad, redovno i pravovremeno, putem medija, obavještavaju o visini jonizirajućeg zračenja i mjestu mjerenja koje očitavaju instrumenti postavljeni na području naše opštine," kaže Mirko Lukić, predsjednik Foruma za bezbjednost opštine Novi Grad.
  
Prije dvadesetak dana u javnost su dospjela dokumenta koja nedvosmisleno dokazuju namjeru Hrvatske da na Trgovskoj Gori gradi odlagalište radioaktivnog otpada. Godinama se ta lokacija pominjala kao potencijalna. Za svo to vrijeme, u Novom Gradu, i sa nivoa Republike Srpske, stizala su brojna upozorenja o štetnosti takve odluke po ljude i životnu sredinu. Iz Sarajeva je prava reakcija izostala. Nema je ni nakon posljednjih potvrda planova iz Hrvatske. 
 

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.