Dramatična situacija u USK

Protesti u Bihaću zbog neprekidnog dolaska migranata

  • 08.08.2018. 19:09

Migrantska kriza se lomi preko naših leđa, a gradske vlasti nisu u mogućnosti da djeluju. To poručuje gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, koji podržava ideju o protestima koji će biti održani u ponedeljak na gradskom trgu.

Kada država zakaže, odnosno, ne može ili ne želi da riješi problem, logično je okupljanje građana, poručuju iz Bihaća. Organizatori kažu da nisu protiv migranata već ideje da se oni smještaju u njihovom kantonu. Tvrde da, trenutno, na tom području ima više od pet hiljada migranata. 

"Neprekidni dolazak, migranata, u grupama po 50-60, neprekidno usložnjava situaciju u Bihaću i mi smo iskazali želju da se javno okupimo i progovorimo o tome zašto baš Bihać," kaže Sej Ramić, organizator protesta.

I potpisavanjem peticije u Bihaću žele da alarmiraju nadležne da riješe problem. Traže efikasniju kontrolu migranata koji su bez dokumenata i njihovo zbrinjavnje, ali van Unsko-sanskog kantona. 

"Treba zbrinuti ljude, moj pojam da se zbrinu, da se nađe njma smještaj, a ne da hodaju po ulici, da spavaju po građevinama, da spavaju po ulicama," kaže jedan mještanin Bihaća.
"Ja sad i kad izađem ovdje na trg, ja ne znam jesam li u svom gradu, kao da sam u nekoj stranoj državi," dodaje njegov sugrađanin. 
 
Migrantska kriza u BiH je eskalirala i postaje dramatična, a u prilog tome govori i situacija u Bihaću. 

Samoorganizovanje građana pokazuje koliko su institucije BiH zakazale, kaže SNSD-ov Milorad Kojić. Nikola Špirić poručuje da je kriza izmakla kontroli i da će se situacija razvijati po najgorem mogućem scenariju, sve dok  vlasti BiH ne budu shvatile njenu dubinu i dok ministar bezbjednosti Dragan Mektić govori da situacija nije haotična ni dramatična. 

Slično poručuje i potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković. Podsjeća da je MUP Srpske, do sada, evidentirao više od dvije hiljade migranata iz čak 22 zemlje. Neki od njih su učestvovali na ratištima i bili ranjavani, kaže Vidaković.
 
"Što se tiče Republike Srpske, institucije čine sve što je u njihovoj nadležnosti da spriječe, prije svega haos, izazvan neradom institucija BH; zato je i formirano korodinaciono tijelo. Mislim da Srpska radi sve što može i da se kroz to koordinaciono tijelo natjeraju institucije da rade i da želi zajednički naći rješenje," kaže Vidaković.

Ministar bezbjednosti juče je poručio da bi situaciju u vezi sa migrantskom krizom trebalo da riješi Evropa, a BiH je kako kaže sprema da bude dio svakog rješenja. Iz Unsko-sanskog kantona će, drugi put, protestima ukazati na tešku situaciju. Prije desetak dana okupili su se u Sarajevu, ali ni tada nije pronađeno rješenje kojim bi pomoglo da se izbore sa sve većim prilivom migranata.

Тагови:
  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.