Sarajevo

Protesti ispred Vlade FBiH zbog nečovječnih uslova u "Pazariću"

  • 22. Nov 2019.19:12

Ne stišava se bura nakon skandaloznih fotografija djece iz Zavoda "Pazarić". Iako je Vlada Federacije danas smijenila i Nadzorni i Upravni odbor i direktora Zavoda, ogorčeni roditelji poručuju - neće dozvoliti da se ovim sve završi.

Traže pocesuiranje svih odgovornih. Traže odgovornost i prethodnih direktora i odbora, jer ovo kako kažu traje.

"Apsolutno nismo zadovoljni činjenicom da se neko smijenio i da se ovaj problem zataška. Ovaj problem će se nastaviti dalje. Smjena nije dovoljna za rješenje problema", rekla je Melina Muhić, majka autističnog dječaka.

Od februara 2018. godine za uslove u kojima žive štićenici u Pazariću znali su svi - Predsjedništvo BiH, Zastupnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Parlament i Vlada Federacije. Niko nije reagovao. Ipak, ministar rada i socijalne politike tvrdi da nije znao. Ubijeđen je da će današnjim smjenama problem biti riješen.

"Mi smo od gospođe Sabine Ćudić vidjeli te informacije i slike bukvalno da su djeca vezana za rdijatore. Svako treba da odgovara za preduzete radnje. Niko ne može biti izuzet. Ako krenemo logikom da je direktor, Upravni odbor, Nadzorni odbor, onog trenutka kada smo dobili informaciju ministarstvo je preduzelo aktivnosti", istakao je Vesko Drlajča, ministar rada i socijalne politike FBiH.

Smijenjeni direktor Redžep Salić, koji je na tu funkciju imenovan prije četiri mjeseca u septembru je upozorio Parlament FBiH o nepravilnostima u Zavodu. Dva mjeseca nakon njegovog govora juče je stiglo konačno rješenje Poreske uprave sa 780 hiljada maraka duga koje Zavod mora platiti u roku od osam dana.

"Ja sam legalista, apsolutno poštujem odluku Vlade i sve što je u interesu djece i apsolutno se slažem, čak i moja smjena. Bez obzira što sam prvi pokrenuo, ja sam prije četiri mjeseca imenovan. Apsolutno podržavam odluku vlade", naglasio je Redžep Salić, direktor Zavoda "Pazarić".

Da je kriminal duboko ukorijenjen u Pazariću govori i podatak iz izvještaja Poreske uprave da su sredstva namijenjena za poboljšanje uslova boravka štićenika završavala u privatnim džepovima.

"U jučerašnjem momentu Poreska uprava je dala svoj izvještaj, finansijska inspekcija je dala svoj izvještaj, zatekli smo tržišnu inspekciju. Odvojimo kriminalne aktivnosti koje ne smiju biti uzrok i razlog da se tretman osoba koje tamo borave koristi u političke svrhe", rekla je Jasminka Džumhur, ombudsman za ljudska prava BiH. 

Roditelji koji su se i danas okupili ispred zgrade Vlade Federacije neće odustati. Odlučni su da istraju. Traže da u Nadzornom odboru bude pretstavnik roditelja, ne politički podobni. Traže da njihova djeca imaju prvo na obrazovanje.

Nove proteste najavili su za utorak. Pozivaju sve građane da im se pridruže i pomognu da istraju u borbi za svoju djecu.  
 

Tagovi: