Obustavljen saobraćaj

Protest u Novom Gradu zbog namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad

  • 27.09.2019. 11:16

Nakon završetka protesta na Trgu Mladena Oljače u Novom Gradu, građani su krenuli u protestnu šetnju prema mostu na rijeci Uni na granici sa Hrvatskom kako bi još jednom odlučno rekli ne izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj u neposrednoj blizini ovog grada.

Odluku o tome delegacije Hrvatske i Slovenije trebalo bi da donesu u ponedjeljak, 30. septembra.

Tokom protestne šetnje obustavljen je saobraćaj u centru grada, te u pravcu graničnog prelaza. Saobraćaj će biti preusmjeren i posebno regulisan.

Protestu na Trgu Mladena Oljače prisustvovali su ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, predsjednik Skupštine tog kantona Agan Bunić, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača, te poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske Denis Šulić.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja Park prirode "Una", čime bi bilo ugroženo oko 300.000 ljudi u slivu ove rijeke.

Тагови: