Sjećanje

Prošlo je 27 godina od herojskog podviga majora Milana Tepića

  • 29.09.2018. 08:23

Na groblju u selu Komlenac, kod Kozarske Dubice, danas će biti obilježeno 27 godina od herojskog podviga majora Milana Tepića u kasarni u Bjelovaru u Hrvatskoj koji je sebe digao u vazduh, zajedno sa skladištem municije, da bi spriječio da ono padne u hrvatske ruke.

"Jednom ljudi daju reč, ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao reč da ću da branim ovu zemlju, ako joj bude teško", napisao je, između ostalog, u posljednjem pismu major Tepić, posthumno odlikovani narodni heroj odbrambeno-otadžbinskog rata. 

Dok je trajala borba za kasarnu JNA u Bjelovaru, major Milan Tepić, komandant skladišta borbenih sredstava "Barutana" u selu Bedenik, digao je 29. septembra 1991. godine u vazduh magacin sa 170 tona eksplozivnih sredstava da bi spriječio njegovu predaju pripadnicima hrvatskog Zbora narodne garde. 

Tada su stradali i on i devetnaestogodišnji vojnik Stojadin Mirković, koji, uprkos Tepićevoj naredbi, nije htio da se preda. 

Predsjedništvo SFRJ je krajem 1991. godine proglasilo majora Milana Tepića narodnim herojem, posljednjim i jedinim u proteklom ratu. 

Njegovo ime danas nose ulice i kasarne u gradovima širom Srbije i Republike Srpske, a u njegovu čast Vojska Republike Srpske je ustanovila poseban Orden za zasluge u ratu. 

Dan herojske pogibije majora Tepića svake godine se obilježava u njegovom rodnom mjestu, selu Komlenac, kod Kozarske Dubice. 

Vijenci će na grobnom mjestu biti položeni u 10.00 časova.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.