Srebrenica

Proslavljena slava opštine i hrama

  • 14.10.2018. 13:25

Opština Srebrenica danas je proslavila slavu Pokrov Presvete Bogorodice, koja je i slava hrama u ovom mjestu.

Slavski program počeo je svetom liturgija u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice, a nastavljen je litijom ulicama Srebrenice i lomljenjem slavskih kolača. 

Osim lomljenja crkvenog slavskog kolača sa kumom slave, slavski kolač su prelomili načelnik opštine Mladen Grujičić i srpski predstavnici u opštinskoj administraciji, čime su nastavili tradiciju obilježavanja opštinske slave. 

Nakon liturgije, litija sa Časnim krstom, nedavno dobijenim iz Јerusalima, u kojoj je bilo oko hiljadu vjernika prošla je ulicama Srebrenice. 

Po završetku vjerskog obreda priređen je kulturno-umjetnički program u kome su nastupile tri sekcije folklornog ansambla Srpskog kulturno-umjetničkog društva "Sveti despot Stefan Lazarević" iz ovog mjesta i guslar Dušan Pejić.

Grujičić je čestitao sveštenstvu i vjernicima današnji praznik i poželio da se Srbi u miru i radosti uvijek okupljaju oko crkve i sa vjerom u Boga proslavljaju svoje praznike.

Od 1995. do 1999. godine Pokrov Presvete Bogorodice zvanično je proslavljan i kao krsna slava opštine Srebrenica. 

Nakon uspostavljanja dvoetničke lokalne vlasti u ovoj opštini, 1999. godine, Srbi zaposleni u opštinskoj administraciji nastavili su tradiciju i opštinsku slavu obilježavaju u ovdašnjem hramu. 

Svetoj liturgiji i obilježavanju krsne slave srebreničke crkve prisustvovao je veliki broj vjernika, a nakon bogosluženja, lomljenja slavskog hljeba i litije priređen je svečani ručak za sve prisutne. 

Crkva u Srebrenici u ratu je oskrnavljena, opljačkana i zapaljena i nakon rata djelimičmno je obnovljena i ponovo osveštana 2003. godine, kada je obilježena i stogodišnjica njenog postojanja. 

Prošle i ove godine godine obavljena je vanjska i untrašnja obnova i uređenje crkve, koja je ponovo omalterisana i postavljena je nova fasada, što je ovoj bogomolji, ali i naselju dalo ljepši i svečaniji izgled. 

Pokrov Presvete Bogorodice danas proslavlja i istoimeni manastir u selu Karno u srebreničkoj opštini. 

Osim mještana, veliki broj Srba porijeklom iz ovog kraja, koji žive u raznim mjestima u Srbiji, ali i stanovnika Bajine Bašte i Skelana svake godine prisustvuje liturgiji i slavi ovog obnovljenog manastira.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.