Svjetski dan turizma

U Srpskoj sve više gostiju

  • 27.09.2018. 23:06

Promocijom i zaštitom kulturno-istorijskog nasljeđa RS danas je u Banjaluci obilježen Svjetski dan turizma, kojim su se ove godine željele izraziti potrebe zaštite kulturnog nasljeđa u cilju razvoja turizma u RS.

"Iskoristili smo priliku da dodatno promovišemo turizam, te da narednu godinu proglasimo godinom banja RS, s tim da to ima i investicioni i promotivni karakter", rekao je Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS.

Dodao je da će u tom segmentu banje "Kulaši" i "Slatina" poboljšati ponudu sa dva nova objekta.

Gluhaković je istakao da je RS za prvih osam mjeseci zabilježila 14 odsto povećanja dolazaka gostiju i noćenja, a da je akcenat stavljen na promociju banjskog turizma koji ima veliki potencijal.

Nada Jovanović, direktorica Turističke organizacije RS, kazala je da bi RS uskoro mogla dobiti novi vizuelni identitet turizma.

"Sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva RS, Ministarstvom trgovine i turizma RS i Muzejom RS radimo na izradi baze podataka starih zanata i na kraju svega ovoga predstavićemo novi vizuelni identitet turizma RS", rekla je Jovanovićeva.

Dodala je da se ovaj projekat čeka godinama, a kada se realizuje, dobiće se najbolji mogući način da se nastavi  promocija destinacija u RS.

"Destinacija Republika Srpska postaje sve zanimljivija i sve više turista želi da je posjeti. Imamo posjeta sa svih kontinenata, ali najviše stranih posjeta zabilježeno je iz Austrije, Njemačke, Turske, Poljske, Rusije, Kine, Tajlanda, Japana...", kazala je Jovanovićeva.

Za prvih osam mjeseci Andrićgrad i etno-selo Stanišići zabilježili su više od milion posjeta, dok je Olimpijski centar "Jahorina" zabilježio naveći broj posjeta ikada.

Branka Branković, portparol Turističke organizacije Banjaluka (TOBL), kazala je da Banjaluka kao centar RS bilježi najveći broj dolazaka i noćenja, a da je u maju zabilježen ekstremni rast dolazaka turista.

U okviru ovog događaja organizovana je i izložba, na kojoj se predstavilo nekoliko izlagača starih zanata.

Sertifikati

Kandidatima  koji su prošli stručni ispit za sticanje zvanja turističkog vodiča za područje RS danas su uručeni sertifikati za turističkog vodiča.

Aleksandar Ðurić, savjetnik ministra trgovine i turizma RS, kazao je da je od prijavljenih 97 kandidata obuku prošlo 38 i da su oni stekli široka znanja iz oblasti kulture, prirodno-geografskih kapaciteta, te vodičke službe, kao i improvizacije i snalaženja na terenu.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)