Beograd

Promocija knjige "Tuzlanska kapija - režirana tragedija"

  • 25.06.2019. 11:49

Knjiga "Tuzlanska kapija - režirana tragedija", čiji je autor general Ilija Branković, biće predstavljena sutra na konferenciji za novinare u Beogradu, saopštio je Tim za odbranu generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića.

Promocija o temi "Dokazani teroristički akt na tuzlanskom trgu "Kapija" 25. maja 1995. godine" biće održana u Medija centru sa početkom u 12.00 časova, a osim autora, govoriće i advokat Milorad Konstantinović, te recenzenti - general-potpukovnik Petar Škrbić, general major Vidosav Kovačević i stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević.

U saopštenju Tima za odbranu generala Đukića navodi se da general Branković u drugoj knjizi o masakru na Tuzlanskoj kapiji svjedoči o detaljima koje je Sud BiH krivotvorio, prećutao ili preinačio.

Iz ovog tima poručuju da neće prestati da se bore da što široj javnosti prezentuju istinu o tragičnom događaju na Tuzlanskoj kapiji kada je usmrćena 71, a više od 180 osoba lakše i teže ranjeno.

"Za uzrok tragedije proglašena je granata ispaljena iz topa kalibra 130 milimetara koji je, navodno, pripadao Vojsci Republike Srpske, a navodno je naredbu za gađanje izdao general Novak Đukić kao komandant "taktičke grupe" na Ozrenu", navodi se u saopštenju.

Iz Tima za odbranu generala Đukića podsjećaju da je Sud BiH, na osnovu dokazano lažnih nalaza vještaka tužilaštva doktora Berka Zečevića, presudio i kaznio generala Đukića na 20 godina zatvora, a da pritom ničim nije dokazao da je general izdao naredbu ni usmeno ni pisanim putem, za dejstvo jedinici u čijem su sastavu bili topovi ovog kalibra.

Tim za odbranu generala Đukića navodi da je zato donio odluku da naknadno budu izvršene ekspertize na poligonu Nikinci kojima su eksperti iz Srbije, Republike Srpske, Češke, Francuske i Izraela nepobitno ustanovili da uzrok tragedije nije granata ispaljena iz topa 130 milimetara i da je riječ o terorističkom aktu.

Francuski ekspert Pjer Loren svoju ekspertizu završava rečenicom - "Na trgu Tuzlanska kapija nije eksplodirala granata kalibra 130 milimetara, niti bilo kakva granata" i osigurava ekspertizu na dva miliona dolara ukoliko bi je neko osporio.

"Branković u svojoj drugoj knjizi "Tuzlanska kapija - režirana tragedija", na osnovu novih argumenata koji su dostupni Timu odbrane, ne samo što egzaktno analizira nalaze eksperata već pravi paralelu tih nalaza sa tvrdnjama vještaka tužilaštva i nastavlja da eksplicitno razotkriva sve manipulacije, podmetanja i krivotvorenja kojim se služio sud BiH u procesu protiv generala Novaka Đukića", navodi se u saopštenju Tima za odbranu generala Đukića.

Sud BiH osudio je 2014. godine Đukića na 20 godina zatvora, proglasivši ga krivim da je, kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske, u maju 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topa kalibra 130 milimetara granatira Tuzlu sa Ozrena, pri čemu je poginula 71, a ranjeno 150 osoba.

Odbrana generala Đukića potom je podnijela Sudu BiH zahtjev za obnovu postupka, jer posjeduje dokaze o tome da do tragedije na Tuzlanskoj kapiji nije moglo doći ispaljivanjem artiljerijske granate od 130 milimetara.

Na osnovu svih nalaza i mišljenja domaćih i inostranih eksperata, proizašao je stručni zaključak da Trg Kapija nije pogođen srpskom granatom, kalibra 130 milimetara, već je u Tuzli eksplodiralo više sinhrono aktiviranih eksplozivnih naprava.

Đukić je, početkom 2017. godine, kada mu se inače loše zdravstveno stanje pogoršalo, primljen na Vojnomedicinsku akademiju, zbog čega je postupak pred Višim sudom u Beogradu više puta odgađan.

Тагови: