Košarac u Bijeljini

Projekti govore o spremnosti gradske vlasti za saradnjom sa svim nivoima vlasti

  • 07.07.2020. 19:38

Izgradnja autoputa, gasifikacija i izgradnja drinskog nasipa, kao tri ključna projekta, dovoljno govore o spremnosti gradske vlasti za saradnjom sa svim nivoima vlasti, poručio je u Bijeljini ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac. 

Zbog toga su vrata ministarstva za Bijeljinu, kao i druge gradove, potpuno otvorena. 

U Semberiji je izuzetno važno zaštititi i ljude koji se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, istakao je Košarac. 

"U spoljnotrgovinskom prometu mesa, kompanije iz Srpske moraju biti ravnopravne kao kompanije iz Federacije BiH. Pitanje koje će funkcionisati je pitanje izvoza junetine i teletine u Tursku. Moram da kažem da je BiH popunila upitnik za izvoz junećeg mesa u Kinu. Ovih dana radimo na popunjavanju upitnika za izvoz u zemlje EU i to je šansa da primarni polj. proivzođači ovdje u Semberiju imaju plasman na neka nova tržišta", kaže Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH.

Da veliki problem u Semberiji trenutno predstavlja izvoz junećeg i svinjskog mesa i zaštita domaće proizvodnje, smatra i gradonačelnik Bijeljine - Mićo Mićić. Uz pomoć UNDP-ija, kaže, moguće je implementirati oko 34 miliona evra, kao grant sredstva, za razvoj poljoprivede. Pored ove, bitna tema razgovora Mićića i Košarca bile su i slobodne zone.

"Ministar je predložio da to bude i Bijeljina, eventualno Trebinje i možda još Novi Grad ili Banjaluka, tako da u narednom periodu očekujemo da se usvoji zakon koji će definisati slobodne zone, a mi ćemo sa svoje strane obezbjediti infrastrukturu, da to bude jedna nova pomoć našoj privredi i otvaranje novih radnih mjesta", kaže Mićić.

Jedna od tema razgovota bila je i pomoć turizmu u Bijeljini na način da se podrška pruži Etno selu Stanišići i Banji Dvorovi, ali i drugima koji se bave turizmom. Postoje međunarodne institucije koje mogu dati određena grant sredstva za njihovo saniranje, a najavljena je i posjeta mađarskog ambasadora Bijeljini prilikom čega će se govoriti o kapacitetima Banje Dvorovi, poručio je Košarac prilikom posjete Semberiji.

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина