Istočno Sarajevo

Proglašena epidemija morbila

  • 30.05.2019. 19:24

Od početka maja, morbile haraju Istočnim Sarajevom. Na području Pala prijavljeno je 19 oboljelih, dok je u Istočnom Novom Sarajevu i Istočnoj Ilidži prijavljeno 18 - što je oglasilo alarm  i proglašena je epidemija. Svi  oboljeli žalili su se na povišenu temperaturu, osip i kašalj. U kasindolskoj bolnici “Srbija“ je, zbog epidemije, na snazi zabrana posjeta.

“Naša četiri pacijenta su stabilna, dva su otpuštena, relativno su dobrog opšteg stanja, situacija se polako smiruje, broj primljenih u bolnicu je svakog dana sve manji,“ kaže primarijus Žanka Eranović, šef Odjsjeka za infektivne bolesti u bolnici “Srbija“.
 
“Očekujemo da će zabrana ostati na snazi do evidencije zadnjeg oboljelog, plus period inkubacije koji traje 12 dana,“ rekao je Nebojša Šešlija, v.d.direktora bolnice “Srbija“.

Antivakcinalna kampanja već dugi niz godina stvara veliku zabludu kod roditelja. Antivakcinalni lobiji u vezu dovode Vakcinu MMR i autizam. Ljekari poručuju da postoje brojne analize koje su pobile tu tezu.  

“Neki roditelji, slušajući takve neosnovane priče, ne odvedu djecu na vakcinaciju i evo šta nam se desi i šta je posljedica svega toga. Znači nevakcinacija djece je izazvala ovu epidemiju,“ rekla je Mlađenka Dragaš, pomoćnik direktora za medicinska pitanja Doma zdravlja Pale

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, regionalnom centru Istočno Sarajevo sa pažnjom prate epidemiju. Svim javnim ustanovama izdali su preporuke. Tih preporuka drže se u školskim i predškolskim ustanovama. 
 
“Povišena temperatura, suvi kašalj, ospice iza ušiju ili na nekim skrivenim mjestima, molimo roditelje da tavku djecu ne dovode u vrtić i da se odmah jave svom porodičnom ljekaru,“ kaže Nikola Ašanin, direktor predškolske ustanove “Patrijarh Pavle“ Istočno Novo Sarajevo.

Ovo je treći put da je na području grada Istočnog Sarajeva proglašena epidemija morbila. Prvi put je proglašena  krajem 2014. a prošle godine zabilježen je veći broj oboljelih, ali i porast broja nevakcinisane djece.