Veliki interes

Produžen rok za tender za most na Savi

  • 26.11.2018. 19:26

Zbog velikog interesa, novi rok je 7. decembar kada će ponude biti otvorene i javnost informisana o svim ponuđačima, a nekoliko narednih mjeseci biće potrebno da se provjeri pristigla dokumentacija, kažu u  Ministarstvu transporta i komunikacija BiH.

"Ali je zbog jako velikog interesa, broja upita, tačnije radi se o 164 pitanja, koja su pristigla od svih izvođača. Istina, jako je puno izvođača koji su se prijavili na tender, dakle nije bilo moguće tehnički da stručno osoblje odgovori na sva pitanja. Trenutno je odgovoreno na 136, na ostatak pitanja biće odgovoreno u narednih nekoliko dana," rekao je Igor Pejić, sekretar Ministarstva komunikacija i transporta BiH. 

Ovih dana usijale su se linije između Ministarstva, Hrvatskih autocesta i "Autoputeva RS", kako bi zainteresovani izvođači blagovremeno dobili sve potrebne informacije. Do sada, na tender se prijavilo više izvođača iz regiona i svijeta.  

"Radi se o tehničkim pitanjima, dakle pitanja su vezana za konstrukcije, tehnike i način projektovanja, i sl. Sve ono što za posljedicu ima pravilno formiranje cijene od strane ponuđača," kaže Pejić. 

Tender za nadzor nad radovima na mostu raspisuje BiH, u saradnji sa hrvatskom stranom, a već je raspisan poziv za izražavanje interesa. 

U Ministarstvu komunikacija i trasnporta BiH kažu da se nadaju da neće doći do odgađanja početka izvođenja radova za kraj proljeća naredne godine. Vrijednost radova na mostu je 30 miliona evra, od čega će pola platiti Republike Srpske, a pola Hrvatska, koja se obavezala da će izgraditi i pristupne saobraćajnice do autoputa Zagreb - Beograd. Predviđeno je da izgradnja mosta traje 30 mjeseci.