Do kraja januara

Produžen rok za prijavu elektronske usluge UIO BiH

  • 02.01.2019. 19:53

Istekao je rok za prijave na elektronske usluge Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a više od 5.000 privrednika nije podnijelo zahtjev za registraciju. Iz Uprave za indirektno oporezivanje odlučili su da progledaju kroz prste i produže rok do kraja januara. 

Udar na džepove slijedi svima koji to do tada ne urade.

"Za sve takve poreske obveznike Uprva za indirektno oporezivanje će morati po službenoj dužnosti izvršiti predaju pdv i akciznih prijava u njihovo ime, a  to konkretno znači da ćemo mi za svakog poreskog obveznika morati izvršiti razrez poreskne poreske obaveze. Razrez se vrši na način da se uzmu tri prethodn prijave u kojima su poreski obveznici iskazali obavezu i da se napravi prosjek za te tri prijave i da se za taj iznos zaduži poreski obveznik", kaže Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Uz sve to, obračunavaće se i naknadni teret prinude od 5 odsto, kao i zatezna kamata od 0,04 odsto za svaki dan zakašnjenja. Elektronske usluge olakšavaju PDV i akcizne prijave, kažu privrednici koji su se registrovali još početkom prošle godine. 

"Kolege koje kod nas u firmi rade sa tim kažu da im je danas puno lakše puno bolje i da taj servis nije samo elektronsko prijavljivanje nego i nekakva kontrola vaših dugovanja. Tako da, mislim da svaki elektronski servis koji država uspostavi ustvari predstavlja olakšanje privredi. Mislim da bi svi privrednici trebali biti dovoljno ozbiljni i da ne treba da rizikuju kazne", kaže Saša Trivić, Unija udruženja poslodavaca RS.

Uputstva za registraciju nalaze se na veb stranici Uprave za indirektno oporezivanje. Elektronske usluge omogućiće privrednicima da jednim klikom imaju uvid u sve poreske prijave i uplate. Uprava je otvorila i regionalne kancelarije u Banjaluci, Mostaru, Tuzli i Sarajevu za sve one koji imaju bilo kakve nedoumice.

Тагови: