Dolazak još 250 migranata

Problematični migranti bi mogli da budu prebačeni u Ušivak

  • 22.02.2019. 19:42

Dolazak još 250 migranata u Ušivak kod Hadžića, dodatno će iskomplikovati ionako tešku situaciju na terenu. Plan je da problematični migranti budu prebačeni u Ušivak.

I to oni koji su izazivali incidente, tuče i ostala krivična djela u Bihaću, odakle bi uskoro trebalo da stignu u migrantski centar u blizini Sarajeva.  

Već smo podnijeli najveći teret krize, kažu u Hadžićima i apeluju da se nadležni sa nivoa zajedničkih institucija  uključe u rješavanje problema, koji bi mogao eskalirati sa dodatnim prilivom migranata. Ukoliko nadležene institucije i ministarstvo bezbjednosti ne promijeni stanje na terenu mi ćemo se vrlo brzo samoorganizovati.

Formiraćemo krizni štab i upravljati krizom, kriza neće upravljati nama, kaže načelnik opštine. 

"Sada u ovakvom stepenu krize pozivamo nadležne da oni rješavaju ovo, onda ćete vidjeti kako mi rješavamo, mi ćemo sebi napraviti krizni štab, mi ćemo komandovati svojom situacijom, i vidjećete onda kada se izoluje opština Hadžići i zatvori, prilaz i ulaz na Mostarskom raskršću i na Ivan Sedlu, onda će se svi baviti sa nama", kaže Hamdo Ejubović, načelnik opštine Hadžići.

Problema sa migrantima preko glave je i u Unsko-sanskom kantonu, pa su odlučili da jedan broj njih premjeste u Ušivak. Punih osam mjeseci čekamo da vlasti BiH preuzmu brigu o migrantskim centrima, da donesu kućni red, pravilnik o ponašanju, imenuju upravnike i osiguraju službu obezbjeđenja. Poručuju to iz policije Kantona, gdje kažu da će narednih nekoliko dana organizovati prevoz jednog broja migranata do Hadžića, gdje se već nalazi oko 500 migranta, koje mještani svakodnevno viđaju.

Imamo velikih sukoba unutar centra, između migranta, a imovina onih koji žive u okolini u naselju Ušivak, nije najsigurnija i mještani su i više navrata tražili da se pojača bezbjednost, kažu u opštini Hadžići, i ponovo apeluju na Ministrastvo bezbjednosti da nađe načina da riješi probleme. 

Smještajni kapaciteti u bivšoj kasarni Ušivak su skoro popunjeni, pa će se teško naći mjesta za sve one koji bi u narednih nekoliko dana mogli biti premještini iz Bihaća, gdje su takođe u nekoliko navrata upozoravali na tesku situaciju i eskalaciju krize.

Тагови: