Doboj

Problem "Socijalni radnik": Najmanje ih u stručnim službama, a najpotrebniji su

  • 04.06.2019. 16:42

Najmanje ih ima u stručnim službama, iako bi ih trebalo najviše. Službe socijalne zaštite imaju psihologe, pedagoge, ali nedostaje socijalnih radnika. Ispaštaju korisnici širom Srpske, jer nemaju jednak pristup i tretman. 

"Uzmite da u Trebinju Bijeljini Banjalucu ne radi isti kadar iste poslove recimo hipotetički u Trebinju radi sociojalni radnik nasilje u porodici, u Bijeljini radi pedagog a u BL psiholog, mi sa različitim strukovnim studijama mislim da ne možemo krenuti u istu jer tako pristupanje tim žrtvama, tako da u konačnici stranke ne dobijaju isti tretman“, kaže Srđan Barolić, predsjednik UO saveza udruženja stružnih radnika socojalne djelatnosti. 

Ako već svi rade sve, treba da prođu obuke i osposobe se za jednak pristup. Slične probleme ima i Srbija. Onima koji rade taj posao,saglasni su, treba obuka. Dodatni problem je i zabrana zapošljavanja, a problemi se usložnjavaju. 

"Imate centara koji su veliki kojima nedostaje 7-8 stručnih radnika, opet ponavljam nažalost najviše socijalnih radnika nema novih prijema,  a problema je desetak puta više u periodu nego prije 10-20 godina , tranzicija nizak standard su otvorili sve pandorine kutije“, kaže Ružica Jelisavac, Republički zavod za socijalnu zaštitu Srbije.

Došlo je do razaranja porodice, a zakonodavstvo nema jasan odgovor, kaže struka. Zato su stručni skupovi važni, za razmjenu iskustava, ali i kao pritisak na zakonodavce i one koji ih kontrolišu. 

"Iskreno se nadamo da će naši predstavnici centra za socijalni rad prenijeti i saznati neka nova pozitivna iskustva od drugih kolega“, kaže Sanja Vulić, predsjednica Skupštine grada Doboja. 

Promjena stava o sistemu socijalne zaštite je ono što se očekuju od predstavnika vlasti. Struka mora da uči. Vrijeme nije stalo sa završetkom studija, a nedostaje interes za usavršavanjem, što je priznaju radnici u socijalnoj zaštiti, njihova odgovornost.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.