Značajno okupljanje

Prnjavorski Ukrajinci proslavili Preobraženje

  • 19.08.2019. 17:15

Ukrajinci sa područja opštine Prnjavor danas su, prisustvom svetoj liturgiji koju je predvodio ordinarij Križevačke eparhije Milan Stipić, proslavili Preobraženje Gospodnje.

Sveštenik crkve koja nosi naziv Preobraženja Gospodnjeg Orel Zakaljuk kaže da današnje okupljanje za Ukrajince ima veliki značaj, a najviše donosi duhovne koristi. 

"U nekoliko proteklih dana nastojali smo da vjernike duhovno pripremimo, da se na današnji praznik pričeste u crkvi, da ta duhovna cjelina bude u korist i na spasenje mnogih", rekao je Zakaljuk. 

On je pojasnio da svaka ukrajinska zajednica ima hram oko kojeg se okuplja, ali da kod Ukrajinaca ne postoji krsna slava kao takva nego svaki kršteni Ukrajinac obilježava sveca kojem je posvećen hram, što je u Prnjavoru Preobraženje Gospodnje. 

On je podsjetio da je sa obilježavanjem Preobraženja povezano i održavanje ljetne škole koja se održava već 20 godina, a tokom koje mladi uče o ukrajinskoj istoriji, kulturi, geografiji, tradiciji, vjeri. 

"Djeca uče šta znači biti Ukrajinac izvan matične zemlje. Danas ujedno završavamo ljetnu školu zbog čega smo upriličili i prigodan kulturno- umjetnički program tokom kojeg su predstavljeni život i djelo svetog Emilijana. Na taj način željeli smo da što većem broju ljudi predstavimo sveca koji je živio na ovim prostorima, a kojeg slavi cijela ukrajinska grkokatolička crkva", pojasnio je ukrajinski sveštenik. 

Stefan Plančak koji je rođen u Prnjavoru, a živi i radi u Kanadi, kaže da kad god može rado dolazi u rodni grad i prisustvuje prazniku parohije i crkve u kojoj je kršten. 

"Preobraženje slavimo tako što nakon svih priprema kod kuće odlazimo u crkvu na molitvu, nakon koje se družimo sa rodbinom i prijateljima, prisjećamo se zajedničkih uspomena, naših predaka", kaže Plančak. 

Osamnaestogodišnja Sara Ljepojević iz Prijedora proteklih 15 dana provela je u Grkokatoličkom duhovnom centru u Prnjavoru kao polaznik ljetne škole "Andrej Šeptickij". 

Ona kaže da je zajedno sa još tridesetak mladih iz svih krajeva Republike Srpske mnogo naučila o ukrajinskoj kulturi, tradiciji, istoriji i običajima.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?